Home»Film»Glumica svedočila pred američkim Kongresom: Bila sam vezana i silovana, danas spavam s bejzol palicom pored kreveta

Glumica svedočila pred američkim Kongresom: Bila sam vezana i silovana, danas spavam s bejzol palicom pored kreveta

3
Shares
Pinterest Google+
Evan Rejčel Vud/Photo: YouTube printscreen
Evan Rejčel Vud/Photo: YouTube printscreen

Zvezda serije “Zapadni svet” pred američkim Kongresom iznela užasne detalje napada.

Glumica Evan Rejčel Vud svedočila je u američkom Kongresu, pred članovima zakonodavnog komiteta za zločin, terorizam, bezbednost i istrage. Evan je jedna od žrtava koje iznose svoje ispovesti kako bi podržale Povelju prava žrtava, namenjene osobama koje su preživele seksualni napad.

Vudova je do najsitnijih detalja ispričala kako je dva puta preživela silovanje od strane dva različita počinioca. Prvi je bio njen bivši partner, sa kojim je bila pre više od deset godina.

– Tukao me je i mučio, a zatim, kada bi mislio da sam ostala bez svesti, silovao bi me. Najgori deo bio je bolesni ritual vezivanja, vezao bi mi i ruke i noge i fizički me mučio. Svaki put kada bi se to dogodilo, bila sam sigurna da će me ubiti. A to je i obećavao – rekla je glumica.

– Svakog dana mi je pretio smrću. Uvek mi je govorio ‘mogu da te nađem ako odeš’. Doživljavala sam ‘izlazak’ iz sopstvenog tela, moj mozak je pokušavao da pronađe način da pobegnem. Živela sam godinama u dubinama očajanja i sramote – rekla je ona.

Iz toksične veze je izašla, ali je nekoliko godina kasnije silovao drugi čovek, čije ime nije otkrila.

– Pošto sam već preživela napad, bilo je još lakše da me neko ponovo siluje, a ne obrnuto, kako biste pomislili. Zaključao me je u ostavu, gurnuo na pod i obljubio na silu. Nažalost, već sam znala šta da radim – da ‘nestanem’, da otupim u potpunosti, da samo čekam da bude gotovo – ispričala je glumica.

Evan Rejčel Vud/Photo: YouTube printscreen
Evan Rejčel Vud/Photo: YouTube printscreen

Evan je otkrila i da joj je postavljena dijagnoza post-traumatskog sindroma stresa, da je imala suicidalne misli i da se ni dan-danas ne oseća bezbedno.

– Na spavanje idem sa palicom za bejzbol. Ova povelja nam je neophodna kako bi se druge žrtve osećale bezbedno – rekla je ona.

Povelja o pravima žrtava za sada se primenjuje samo na federalnom nivou, a ideja je da bude primenjena u svih 50 država SAD-a. Ona žrtvama seksualnog napada pruža podršku u vidu olakšanog pristupa psihološkom savetovanju, jasnog upoznavanja sa pravima i pravnim postupkom nakon napada, ali pomaže i istragu uvođenjem detaljnijih analiza dokaznog materijala.

HL/Izvor: mondo.rs

Previous post

Editors, Dub Inc, Let 3, Letu štuke... Nova imena Arsenal Festa 08

Next post

Irski praznik u Šumadiji: Scordisci prvi put sviraju u Kragujevcu za St Patrick's day, a uz njih je i Skadrilla

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *