Home»Fun»TAMNA STRANA MUZIKE… Ove pesme služile su za mučenje robijaša u tajnim zatvorima

TAMNA STRANA MUZIKE… Ove pesme služile su za mučenje robijaša u tajnim zatvorima

3
Shares
Pinterest Google+
Zatvor/Photo: Pixabay
Zatvor/Photo: Pixabay

Muzika je za našu psihu dobra koliko je i loša. Sve zavisi kako je koristite, odnosno gde, kada i pod kojim okolnostima je slušate. Moderna istorija pokazuje da se muzika i te kako može da se iskoristi da se osoba psihički slomi.

Kako bismo, na primer,  reagovali da se nalazimo iza rešetaka i teoretski nemamo šansu da pobegnemo od muzike koja nam ne prija?

Hitovi koji slede, tvrdi portal Grunge, poslužili su za mučenje u zatvorima širom sveta.

  1. Westlife “My Love”

Mnogi bi rekli da su tzv. boj bendovi smišljeni isključivo sa ciljem da nas muče svojom muzikom. Među onim koji tako misle su operativci CIA-e koji su veliki hit “My Love” benda Westlife puštali tokom torture Sulejmana Abdulaha u COBALT zatvoru u Avganistanu. Kada su članovi grupe čuli za ovu informaciju 2015, prvobitno im nije bilo baš prijatno, ali su kasnije uz smeh priznali da nisu mnogo ponosni na ovu pesmu i našalili su se da je zatvorenik verovatno sve priznao posle par sati njenog neprekidnog slušanja.

  1. The Blues Brothers “Rawhide”

Za razliku od prethodne pjesme, ova numera iz filma “Braća Bluz” nije korišćena tokom mučenja već pre ispitivanja u COBALT zatvoru u Avganistanu. To je potvrdio i bivši robijaš Ramzi bin al-Šib i dodao da mu je posle prvih nekoliko taktova pesme bilo jasno šta sledi.

  1. Džordž Harison “My Sweet Lord”

Posle smrti čileanskog diktatora Aagusta Pinočea 2006. godine otkriveno je da je njegov režim zatvorenike često mučio preglasnim zvucima popularnih pesama. Među “hitovima za mučenje” nalazio se i hit Džordža Harisona “My Sweet Lord”, pesma kojoj je pre mjesto na skupu posvećenom miru u svetu ili spiritualnom buđenju vernika nego u zatvoru.

  1. Eminem “Slim Shady”

Binjam Muhamed je tokom svog života prošao kroz nekoliko američkih vojnih zatvora, uključujući i zloglasni Gvantanamo bej. U intervjuu za engleski Guardian on je izjavio da je proces mučenja u njima uvek imao i odgovarajuću muzičku pratnju. Iste pesme su išle satima, a jedna od takvih koju nikada neće zaboraviti je bila i “Slim Shady” od Eminema. Na iznenađenje mnogih, Binjamu je mnogo teže padalo slušanje repa od fizičkog bola.

  1. Kristina Agilera “Dirrty”

Detaljan pregled izveštaja mučenja u Gvantanamo beju sredinom 2000-ih godina je otkrio da je glasna muzika puštana celu noć kako bi se zatvorenici mentalno slomili i posle nekoliko neprospavanih noći od njih lakše dobile tražene informacije vezane za terorističke aktivnosti. Ovaj hit Kristine Agilere je izabran zato što je prilično agresivan za pop pesmu, ali i kako bi provokativan tekst pesme, koju pored svega još peva i žena, još više nervirao religijske fanatike.

A koja bi vama pesma predstavljala pravo mučenje…

HL/Izvor: grunge.com

Previous post

Punk/rock eksplozija u Barutani... Rođendanski koncert Atheist Rapa 19. maja na Kalemegdanu

Next post

VEŠTINA JE U TEBI... Hip-hop festival 2Hot4Stage Fest od 23. do 25. februara u Beogradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *