BUKA U MODI (MADA GINISOVCI MISLE DRUGAČIJE)… Ovo su najglasniji bendovi svih vremena

0
38
Manowar/Photo: facebook@manowar
Manowar/Photo: facebook@manowar

Američki hevi metal band Manowar nosi titulu ”najglasnije grupe na svetu”, nakon što je 1984. na njihovom nastupu u Hanoveru zabeležena buka iz zvučnika od 129.5 decibela.

Rok koncerti su, inače, po intenzitetu zvuka koji izlaze iz razglasa, najbučniji muzički događaji, a među najglasnijim smatraju se Motorhead (nezvanično konstantni šampioni), The Who (čiji je koncert u Londonu 1976. godine u Ginisovu knjigu upisan s tadašnjim zvaničnim rekordom od 126 dB izmerenim 30 metara od bine), Led Zeppelin (čija se live izvedba ”Whole Lotta Love” smatrala najglasnijom u 1970-ima, a američka Speech-Language-Hearing Association je tvrdila da je na izvedbi ”Heartbreaker” izmerila blizu 130 db), AC/DC (na čijoj je ”Back in Black” turneji zabeleženo takođe blizu 130 dB), Deep Purple (sa ‘samo’ 117 dB na koncertu 1972. u londonskom Rainbow Theateru), kao i neizmereni ali ultra bučni MC5 (koji konstantno ubijaju sa svojim Marshall 4×12 kabinetima na sceni) i irski rock bend My Bloody Valentine.

U ovoj buka-reprezentaciji je i grupa Kiss, standardno bučna, ali njihova tvrdnja o enormnom, razbijajućem zvuku na koncertu u Otavi 2009. godine nema zvaničnu potvrdu, iako navode da je njihovih 136 dB dovelo policiju u dvoranu, koja je izdala naredbu da se utišaju.

Slična priča je slučaj britanskog elektro-sastava Leftfield, koji tvrde da su u junu 1996. ispalili neverovatnih 137 dB u londonskoj dvorani Brixton Academy.

U svakom slučaju Manowar su oficijelni šampioni, upisani u Ginisovu knjigu rekorda, a kada su 1994., deset godina posle prvog probijanja muzičkog zvučnog zida, želeli da postave novi rekord, tim iz Ginisa je otkazao merenje, i trajno odustao od kategorije ”world’s loudest band”, zbog opasnosti po zdravlje publike ako bi bendovi nastavili da se takmiče u jačini zvuka.

HL/Izvor: glas.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime