Home»Kultura»JOKO ONO U BEOGRADU… Japanska umetnica na Oktobarskom salonu

JOKO ONO U BEOGRADU… Japanska umetnica na Oktobarskom salonu

3
Shares
Pinterest Google+
Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage
Joko Ono/Photo: [email protected]

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom “Lepota kakofonije”, ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

– Na Oktobarskom salonu biće predstavljeni umetnici sa svih kontinenata, osim Australije, u pokušaju da predstavimo presek umetničke scene u svetu i njenu trenutnu karakteristiku, a to je različitost – rekao je na konferenciji za novinare jedan od umetničkih direktora salona Gunar Kvaran, direktor Muzeja savremene umetnosti u Oslu, koji je radio zajedno sa Danijel Kvaran.

Kako je objasnio, nakon šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, kada su se izdvajali umetnički pravci poput pop arta, minimalizma ili konceptualizma, u poslednjih 15 godina nema jedne škole ili pravca koji dominira u svetu umetnosti.

– Nikada nismo imali toliko različitih umetnika koji su aktivni, a različiti po godinama, poreklu, kulturološkom nasleđu, umetničkom izrazu, materijalima koje koriste – rekao je on navodeći da je to razlog za ovogodišnji koncept Oktobarskog salona, koji će, istakao je, omogućiti da ta različitost umetničkih pristupa bude predstavljena publici u Beogradu.

Kako je najavljeno, od umetnika iz inostranstva, pored ostalog, biće predstavljeni radovi Olafutra Elijasona, Anselma Kifera, Takuši Murakamija, Lari Bel, Sindi Šerman.

Na Oktobarskom salonu od domaćih umetnika izlagaće Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Basić, Marija Calić, Vuk Ćuk i Maja Đorđević.

Predstaviće se i Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić i Katarina Zdjelar.

Beogradska publika imaće priliku da vidi izložbe u galeriji Kulturnog centra Beograda, galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, zgradi Muzeja grada Beograda, Galeriji U10 i Remontu.

HL/Ag.

Previous post

Bad Boys, Bad Boys... Rege bend Inner Circle na otvaranju Nišville Jazz Festivala

Next post

POTPUNO LUDA TEORIJA ZEVERE: Adel i Sem Smit su ista osoba?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *