Home»Muzika»Jazz»Nikolov-Ivanović Undectet… Promocija albuma “Artistry In Broken Rhythm” 8. februara u Metropolisu

Nikolov-Ivanović Undectet… Promocija albuma “Artistry In Broken Rhythm” 8. februara u Metropolisu

5
Shares
Pinterest Google+
Nikolov-Ivanović Undectet/ Photo: FAcebook @nikolov.music
Nikolov-Ivanović Undectet/ Photo: FAcebook @nikolov.music

U četvrtak, 8. februara od 20:00 u Muzičkoj kući Metropolis, održaće se promocija albuma “Artistry In Broken Rhythm” Nikolov-Ivanović Undectet (Metropolis Jazz).

Ovo je, po rečima Vojislava Pantića, urednika Metropolis Jazz izdanja, jedan od najambicioznijih projekata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora, koji udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara mlađe i srednje generacije iz sedam evropskih zemalja.

Autori su početnu inspiraciju našli u čuvenim delima džez tradicije, Artistry in Rhythm, Stena Kentona i Birth of the Cool, Majlsa Dejvisa i prijatelja, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.

Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova “Artistry in Broken Rhythm” dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine.

Srđan Ivanović i Vladimir Nikolov/ Photo: youtube.com printscreen
Srđan Ivanović i Vladimir Nikolov/ Photo: youtube.com printscreen

“Polomljeni ritam” označava naglašenu nameru dvojice partnera da ukrštanjem raznovrsnih ritmičkih rešenja čak i unutar iste kompozicije stvaraju ambijente naglašene tenzije i ustreptalog uzbuđenja. Nad raskošnom orkestracijom uzdižu se neodoljive solo deonice nadahnutih improvizatora Undecteta.

Vladimir Nikolov studirao je džez kompoziciju i aranžiranje, i posle studija već ostvario zapaženu karijeru u radu sa istaknutim evropskim orkestrima, među kojima su i Metropole Orkest i Briselska filharmonija, sa kojima je stigao do Oskara za film The Artist.

Za autorski rad nagrađen je brojnim međunarodnim priznanjima (Italija, Poljska, SAD, Holandija, Makedonija). Bavi se i pedagoškim radom, poslednjih godina predaje džez aranžiranje i harmoniju na FMU u Beogradu.

Srđan Ivanović posle studija osnovao je internacionalnu postavu Blazin’ Quartet, ponudivši svetu novu formu balkanskog džeza, sa elementima hip-hopa i elektronike.

Kvartet je trijumfovao na Dutch Jazz Competition, najprestižnijem takmičenju mladih džezera u Holandiji, a Srđan je osvojio i prvu nagradu žirija Holland Casino Jazz&Pop Award. Sa Blazin’ Quartetom snimio je tri albuma, a radio je i sa brojnim drugim džez sastavima sa holandske i francuske džez scene.

Photo: Promo
Photo: Promo

Nikolov–Ivanović Undectet čine: Vladimir Krnetić – truba i fliglhorna, Nemanja Zlatarev – trombon, Jelena Vojvodić – francuska horna,  Miloš Budimirov – tuba, Luka Ignjatović – alt saksofon, Kristijan Mlačak – tenor saksofon, Bojan Cvetinov – bariton saksofon, Mihail Ivanov – bas, Marko Živadinović – harmonika, kao i dvojica lidera, Vladimir Nikolov – klavir i Srđan Ivanović – bubnjevi.

Album “Artistry in Broken Rhythm” (Metropolis Jazz, 2018) sadrži deset kompozicija. Tri numere potpisuje Ivanović, a sedam Nikolov, koji je i autor svih aranžmana.

Realizaciju izdanja pomogli su: projekat EUNIC-Air, Austrijski kulturni forum, Ambasada Holandije i Muzička škola “Dr Vojislav Vučković”.

Premijera projekta bila je na 20. Pančevačkom džez festivalu u novembru 2017. godine…

 

Previous post

KAD SE MUZIČARI IGRAJU PROROKA... The Who su šampioni, a Bouvi je, na sreću, bio baš "loš  Nostradamus"

Next post

Josipa izabrala goste za koncert u Sava Centru - zagrebački džez-rok-elektronik bend Chui

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *