KAD SE MUZIČARI IGRAJU PROROKA… The Who su šampioni, a Bouvi je, na sreću, bio baš “loš  Nostradamus”

0
56
Muzika, ilustracija/Photo: Pixabay
Muzika, ilustracija/Photo: Pixabay

Neki muzičari bili su pravi proroci, dok su drugi potpuno pogređno predvideli budućnost.

Rokeri se u svojim pesmama često osvrću na aktuelne događaje u društvu, ali mnogu idu i korak dalje pa zamišljaju kako će izgledati naša budućnost. I dok su neki stvarno uspešni u tome, drugi su – potpuno promašili.

Predstavljamo vam pet vizionara i onih koji su pogrešno “pročitali karte” pa su njihove pesme sada samo “loš vic”.

Ovo su pravi proroci:

The Who: Relay (1972.)
Šta su predvideli: Internet

Singl benda The Who napisao je Pit Tauzend. Stihovi iz 1972. godine idu otprilike ovako: “Svaki san omotan je u mrežu, svi se prenose prekidačem.”

Kompjuteri su tada već postojali u nekom osnovnom obliku, ali Tauzend je zamislio mrežu koja nas sve povezuje preko njih. I to nije sve. Otprilike u isto vreme pripremao je rok operu “Lifehouse”, u kojoj je “The Relay” trebalo da bude jedan od songova.

– Bila je to ideja o futurističkoj fantaziji, pomalo naučna fantastika. Događa se za 20 godina, kad su svi u svojim kućama, obučeni u posebna odela kroz koja ih vlada hrani programima kako bi ih zabavili. Odela su povezana u jednu mrežu, nešto poput današnjeg interneta, ali povezana su i s plinskom mrežom i kablovskom televizijom. Mrežom upravlja ogromni medijski konglomerat na čijem je čelu diktator Džambo koji je moćniji od vlade koja ga je zaposlila – izjavio je Pit o ideji koju nikad nije do kraja realizovao.

Zapp: Computer Love (1986.)
Šta su predvideli: Internet dejting

Kod nas relativno nepoznata grupa, The Zapp, bili su hit u Velikoj Britaniji i SAD. Funky bend pevao je ovako 1986: “Treba mi posebna devojka s kojom bih delio svoj kompjuterski svet, više mi ne treba strategija zahvaljujući modernoj tehnologiji”, nastavljajući u svojoj pesmi “Computer Love” i dalje: “Želim da delim tvoje blago, oh tako si posebna, jer tvoje lice vidim na svom kompjuterskom ekranu”. Zvuči baš kao Tinder i druge aplikacije za dejt.

The Game feat. Lil Wayne: Hard Times (2007.)
Šta su predvideli: Obaminu pobedu i ubistvo Osame bin Ladena

Možda se čini preteranim nazvati ovo predviđanjem, ali reperi su u svojoj pesmi predvidjeli Obaminu pobedu gotovo godinu dana pre nego što je postalo očigledno da će uopšte postati kandidat Demokrata.

“Osećam se kao crni demokrata, Barak Obama, jedini koji može da uhvati Osamu”, repuju o tadašnjem autsajderu. Obama je tek u januaru 2008. postao ozbiljan kandidat za predsednika. Obama je stvarno “uhvatio Osamu”, i to 2011. godine u akciji u Pakistanu.

Radiohead: Fitter Happier (1997.)
Šta su predvideli: Milenijalce

Pesma koja je objavljena na sad već kultnom albumu “OK Computer” 1997. godine govori o generaciji današnjih starijih adolescenata koje nazivamo milenijalcima. U pesmi se čuje kompjuterizovani glas koji govori kakvi treba da budemo u “novom svetu”, a između ostalog kaže i: “U formi, srećniji, produktivniji, udobniji, ne pijemo previše, redovno vežbanje u teretani”. Tom Jork predvideo je, zapravo, današnju generaciju koja se u Velikoj Britaniji naziva “The New Young Fogeys”. Generacija je to u kojoj postoji drastičan pad kriminala i maloletničkih trudnoća, ali i povećani slučajevi depresije. Mladi su danas, tvrde istraživanja u Velikoj Britaniji, puno više konformistički nastrojeni, manje protestuju i više se mire s društvenim pravilima.

Killah Priest: Information (1998.)
Šta je predvideo: Masovno nadziranje građana

U vremenu pre Edvarda Snoudena, Killah Priest iz Wu Tang Clana zvučao je prilično paranoično kad je repovao: “Naše će telefonske razgovore automatski snimati i transkribovati Nacionalna obaveštajna agencija”, inače skraćeno NSA, agencija u kojoj je radio baš Snouden. Tri godine kasnije na snagu će stupiti Domovinski akt u SAD, koji je omogućio NSA-u špijuniranje građana.

A sad oni koji su “malo” promašili u svojim predviđanjima:

The Buggles: Video Killed The Radio Star (1977.)
Šta su pogrešno predvideli: Da će video ubiti radio

Zapravo, pesma nije o tome da će muzički spotovi uništiti radio, što su mnogi zaključili nakon što je pesma bila prva koja je emitovana na MTV-u 1981. godine. Frontmen benda Trevor Horn ispričao je kako su oni predvideli da će televizija kao takva ubiti radio. To se, naravno, nije dogodilo. Zapravo je YouTube ubio MTV, a radio je još uvek živ i zdrav.

Gil Scott-Heron: The Revolution Will Not Be Televised (1971.)
Šta je pogrešno predvideo: Da se revolucija neće prikazivati na televiziji

https://www.youtube.com/watch?v=qGaoXAwl9kw

Ok, naravno da nam je jasno da je Scott-Heron pogodio da u revoluciji glavne uloge neće imati Natali Vud i Stiv Mekvin, ali revolucija – ako se dogodi – svakako će biti na televiziji, kao što je i bila i kao što jeste. I na Instagramu, Twitteru, Facebooku… Svuda. Možda je veće pitanje hoće li je uopšte biti.

Morrissey: America Is Not The World (2004.)
Što je pogrešno predvideo: Da Amerika nikad neće imati crnca predsednika

Okoreli britanski nacionalista napisao je statement pesmu o tome kako voli Ameriku, ali zbog nekih stvari je i prezire. Stihovi pesme s albuma “You Are the Quarry” idu ovako: “U Americi, zemlji koja je, kažu slobodna i puna prilika, pravedna i iskrena, ali gde predsjednik nikad nije crnac, žena ili gej”. Obama je pobedio 2008, a Hilari je bila blizu pa je sasvim jasno da je Mozovo predviđanje vreme porpuno pobilo.

David Bowie: Five Years (1971.)
Šta je pogrešno predvideo: Da će svet propasti za pet godina

Prva pesma na kultnom albumu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” je upravo fatalistička “Five Years”. Bouvi peva: “Vesti su upravo stigle, imali smo pet godina da plačemo”, a završava stihovima: “Imamo pet godina, mozak me jako boli, pet godina, to je sve što imamo”. Ok, Dejvis zapravo peva o dolasku Ziggyja Stardusta, ali prema urbanoj legendi, pesmu je napisao nakon što je sanjao svog pokojnog oca koji mu je rekao da će živeti još pet godina. Srećom, to nije bila istina – ni za Bouvija, koji nas je nažalost napustio 2016, a ni za svet.

Sparks: I Predict (1982.)
Šta su pogrešno predvideli: Hmmmm… sve

Američki art pop bend stvarno se potrudio u ovoj pesmi, a praktično sve što su pokušali da predvide nije se ostvarilo. Doduše, sumnjamo da su stvarno mislili da će Elvis i Lesi imati aferu, da će ukinuti subotu veče ili da će pivo lečiti prehladu. Mada, kad je reč o ovom poslednjem…

HL/Izvor: 100posto.hr

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime