Home»Muzika»Da li znate kako su nastali legendarni Rundekovi hitovi “Ena” i “Šejn”…

Da li znate kako su nastali legendarni Rundekovi hitovi “Ena” i “Šejn”…

3
Shares
Pinterest Google+
Darko Rundek/Photo: Promo - Emir Srkalovic
Darko Rundek/Photo: Promo – Emir Srkalovic

Darko Rundek osvrnuo se na svoju višedecenijsku karijeru i otkrio kako je kao student, odustao od obrazovanja za reditelja, i posvetio se muzici.

– Na svoju karijeru gledam kao na nešto što još uvek traje. Kretala se po svojoj prirodnoj logici, onako kako je bilo moguće u datim okolnostima. Plan nisam imao, čak sam zazirao od njega. Moja namera da budem pozorišni režiser bila je relativno kratkog veka. Kad sam došao na Akademiju mislio sam da ću postati filmski režiser, ali me vibrantna alternativna pozorišna scena u tom trenutku privukla sebi, ali nisam znao da li kao glumca ili kao režisera. Tokom studija sam se sve više bavio muzikom, jer se ta scena počela otvarati i počeo sam da uviđam da mi baš ne ide rad s glumcima. Radio režija, koja je bila i deo mog studija, a uključivala je i iskustvo studija za snimanje, koje sam već počeo da stičem baveći se muzikom, pokazala se kao odlično područje rada. Sa velikim zadovoljstvom i priličnim uspehom bavio sam se radio režijom kao član Dramskog programa Radio Zagreba, sa izuzetnim autorima kao što su Zvonimir Bajsić, Mladen Rutić, Biserka Vučković, tokom desetak godina – rekao je Rundek za Buku.

On je otkrio i šta se krije iza čuvenih hitova “Ena” i “Šejn”.

– Ena je proizvod pesničke slobode, tako se zove jer se rimuje sa žena. Šejn je ono što celi život sanjamo, neka vrsta sene našeg svakodnevnog iskustva koja nas podseća na to da u nama ima i nešto drugo, nešto više i istinitije. Šejn kojeg sam kao dečak upoznao u crtanim romanima je tu samo simbol te čežnje. Borba između Šejna i svakodnevnog mene odvija se od trenutka do trenutka. S vremenom shvatimo da je sloboda unutrašnja stvar i da gotovo iste uloge koje igramo u životu možemo igrati slobodni iznutra ili zarobljeni u ono što smo navikli da smatramo sobom. U ovom trenutku na globalnom nivou, iznad borbe za ličnu ili društvenu slobodu, izdiže se borba za opstanak ljudske vrste i života na Zemlji i bunt koji je sada nužan je onaj protiv konzumerizma, uništavanja Prirode u svim vidovima i potraga za novim načinom života usklađenim sa prirodnom celinom – ispričao je Rundek.

HL/Izvor: buka.com

Previous post

KAD BIL GEJTS PREPORUČI... Ovo je najbolja knjiga koju sam ikada pročitao

Next post

ORIGINAL VS COVER: "TIME AFTER TIME" - Sindi Loper ili Eva Kesidi

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *