“Priđi bliže”, dođi na FEST… 46. filmski festival od 23. februara do 4. marta u Beogradu

0
108
Oglasi
Photo: Facebook/ FEST - Internanional Film Festival, Belgrade
Photo: Facebook/ FEST – Internanional Film Festival, Belgrade

Međunarodni filmski festival FEST, na kome će premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, održaće se u Beogradu po 46. put, od 23. februara do 4. marta, pod sloganom “Priđi bliže”, saopštili su organizatori.

– FEST će otvoriti višestruko nagradjivani američki film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film “Lice” autorke Malgožate Šumovske – rekao je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić na predstavljanju ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim rečima, program će se odvijati u tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

– Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Iran, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske – naveo je Pantelić.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmičarskog programa za film, scenario, trežiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u sastavu: Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

The Square/ Photo: imdb.com
The Square/ Photo: imdb.com

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji “Srpski film”, o čemu će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

– U nacionalnoj selekciji učestvovaće pet filmova koji će na FEST-u imati premijeru, a to su “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, “Ederlezi rising” Lazara Bodrože, “Horizonti” Svetislava Dragomirovića, “Izgrednici” Dejana Zečevića i “O bubicama i herojima” Petra Pašića – kazao je Pantelić.

On je rekao i da je snimljeno još domaćih filmova koji nisu imali premijeru, ali su njihovi autori i producenti odlučili da ih pikažu na nekom od svetskih festivala A kategorije, zbog čega nije bilo moguće da učestvuju na FEST-u.

Na konferenciji je istaknuto da će u trećem takmičarskom programu “Granice” biti prikazano osam filmova koji su ocenjeni kao subverzivni, kontroverzni, umetnički filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu.

Selektor tog dela festivala Mladen Đordjević posebno je istakao film “Hitler’s Hollywood” koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista.

U glavnom programu, van konkurencije, naćiće se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine, a posebno su izdvojeni filmovi “Lady bird”, “Call me by your name”, “The Square”, “The Shape of water”, kao i novi filmovi reditelja kao što je Roman Polanski, Fatih Akin, Pol Šreder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Kler Deni, Dalibor Matanić.

Lady Bird/ Photo: imdb.com
Lady Bird/ Photo: imdb.com

Selekcija “Microwave” donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, među kojima je i premijera domaćeg filma Jelene Marković “12 gnevnih žena”, a na “Docufestu” biće prikazivani dokumentarci o Vitni Hjuston, Keri Grantu, Milču Mančevskom, dok će u novom programu “Play UK”, koji je spremljen u saradnji sa Britanskim savetom, biti prikazivani filmovi iz te zemlje i ostvarenja u VR (virtualna realnost) formatu.

U programu “Thrills and Kills” biće prikazani žanrovski filmovi horori i trileri poput horora “Maus” smeštenog u BiH do novog trilera Gele Balubani “Money”.

– Ove godine nagradu “Beogradski Pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a “Beogradski Pobednik” za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahazarovu – kazao je Pantelić.

Pored zvaničnih nagrada, biće dodeljena i nagrada “Nebojša Đukelić” za najbolji film regiona, Politikina nagrada “Milutin Čočić” kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Filmovi će biti prikazivani u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, a ove godine prvi put i u Sine grand Rakovica (Cine Grand).

Kompletan program 46. Međunarodnog filmskof festivala možete da pogledate na ovom linku.

Ulaznice za festival biće puštene u prodaju 3. februara, a cene su od 250 do 400 dinara, dok je za otvaranje festivala 500 dinara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime