Home»Kult»Kraftwerk stiže u Beograd sa prvim Grammy-em u karijeri!

Kraftwerk stiže u Beograd sa prvim Grammy-em u karijeri!

3
Shares
Pinterest Google+
Kraftwerk/ Photo: Facebook @KraftwerkOfficial
Kraftwerk/ Photo: Facebook @KraftwerkOfficial

Gotovo posle pola veka od osnivanja, legendarna nemačka elektronska grupa Kraftwerk osvojila je u nedelju uveče prvi muzičku nagradu Grammy u kategoriji nalboljeg albuma dens i elektronske muzike, za uživo album “3-D The Catalogue”.

Album predstavlja zvučni zapis praćen dokumenarnim filmom o seriji koncereta grupe u velikim muzejima u svetu, kao što su Tejt modern u Londonu ili Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

Zvuk publike je izbrisan na snimku tako da je na albumu samo muzika.

Nijedan član Kraftwerka nije došao na dodelu nagrade Grammyu Njujorku u dvorani Medison skver garden.

Od dvojice osnivača grupe, rodom iz Diseldorfa, jedino je Ralf Hiter koji sada ima 71. godinu, još aktivan na muzičkoj sceni. Florijan Šnajder se sada bavi drugim istraživanjima koja nemaju veze s muzikom.

Kraftwerk se smatra začetnikom elektronske muzike ranih sedamdesetih godina. Grupa je tada koristila inovativnu tehnologiju, poput elektronskog sintisajzera i uredjaja za distorziju glasa, kao i druge sprave koji su sami osmislili. Poznati su po minimalističkim aranžmanima i ritmičkim delovima pesama koje se neumorno ponavljaju.

Članovi su tada objasnili da žele da prave muziku kao mašine a neko kao ljudska bića a na sceni su često imali robote ili su bili skoro neprimetni na bini zbog video snimaka koji su prikazivali tokom koncerata.

Ta revolucionarna muzika je ubrzo stekla pravu svetsku komercijalnu slavu. Album “Autobahn” iz 1974. godine im je obezbedio slavu.

List Njujork tajms smatra grupu “Bitlsima elektronske muzike” a neki albumi i pesme grupe kao štu su “Radio-Activity” (1975), “Trans Europe Express” (1977), “The Man-Machine” (1978) i “Tour de France” (2003) postali su klasici elektronske muzike.

Kraftwerk nastupaju 24. februara u beogradskoj Štark Areni.

HL/Izvor:beta.rs

Previous post

DODELA GRAMMY NAGRADA U ZNAKU POLITIKE, noć iz snova za Bruna Marsa, košmar za Kendrika Lamara

Next post

"Ako želiš biti moja": Psihomodo Pop ima novi singl i posvećen je, naravno, Tigranu...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *