Home»Kultura»Boje, patnje i život Fride Kalo… Izložba ilustracija Marije Hese u Institutu Servantes

Boje, patnje i život Fride Kalo… Izložba ilustracija Marije Hese u Institutu Servantes

3
Shares
Pinterest Google+

Izložba ilustracija španske umetnice Marije Hese, koja svojim delima na jedinstven način dočarava život i stvaralaštvo čuvene Fride Kalo, biće svečano otvorena 9. februara u 19:00 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Stapajući bol i patnju sa životnim radostima i ljubavima i prenoseći taj jedinstveni spoj kako na slikarsko platno, tako i na svet oko sebe, Frida Kalo je kao niko do tada umetničkom univerzumu udahnuo svežinu i emociju.

Uz neizbežan meksički kolorit i tradiciju, dela ove umetnice postala su važan deo istorije umetnosti, a njen nesvakidašnji život napravio je od Fride ikonu pop kulture.

Trideset ilustracija Marije Hese, koje će beogradska publika moći da pogleda ovom prilikom, rađeno je u tehnikama kao što su gvaš, tuš i akvarel, na grafičkom papiru.

Ovi radovi predstavljaju kultne, ali i manje poznate i ništa manje zanimljive slike Fride Kalo, kao i neke od najznačajnijih trenutaka iz njenog života koji danas važi za umetničko delo za sebe.

Marija Hese/ Photo: Promo
Marija Hese/ Photo: Promo

Marija Hese (Uelva, 1982) španska je ilustratorka i autorka ilustrovanih knjiga kao što su “Gordost i predrasude” i “Frida Kalo. Jedna biografija”, koju je za prošlogodišnji 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća DIBIDUS.

Njeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su “Jot Down” i “Maasai Magazine”, a svoje ilustracije redovno objavljuje i na Instagramu profilu koji prati više od 56.000 korisnika te popularne aplikacije.

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena u petak, 9. februara u 19 časova.

Pre toga u Svečanoj sali u 17:30 časova biće upriličen razgovor “Šaputanja i predrasude: žene i kreativnost”, u okviru kojeg će Marija Hese i beogradska umetnica Di Ujdi sa Jelenom Stevanović (DIBIDUS) razgovarati o svojim radovima, ilustracijama i inspiracijama, kao i o položaju i ulozi žena u svetu umetnosti.

Dan kasnije, u subotu 10. februara, sa početkom u 10:00 časova Marija Hese održaće radionicu ilustracije za učenike od 12 do 14 godina, pobednike strip konkursa koji je prošle godine organizovao Institut Servantes u okviru proslave Dana španskog jezika. Od 16:00 časova, umetnica će se družiti sa posetiocima galerije i potpisivati primerke knjige “Frida Kalo. Jedna biografija”.

Izložba ilustracija Marije Hese biće otvorena sve do 8. aprila 2018. godine.

Marija Hese/ Photo: Promo
Marija Hese/ Photo: Promo
Previous post

Dve noći odličnog domaćeg novog džeza... Prvi Metropolis Jazz Fest u Amerikani Doma omladine

Next post

Ničim izazvan predstavili novi singl i spot - "Sve tvoje želje"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *