Home»Muzika»Jazz»LALETOV MAGIČNI BUBANJ… Lazaru Tošiću priznanje za životno delo Nišvil festivala

LALETOV MAGIČNI BUBANJ… Lazaru Tošiću priznanje za životno delo Nišvil festivala

4
Shares
Pinterest Google+
Lazar Lale Tošić/Photo: facebook
Lazar Lale Tošić/Photo: facebook

Jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora, bubnjar Lazar Lale Tošić dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišville jazz festivala za životno delo koje niški festival dodeljuje umetnicima koji su obeležili džez scenu na ovim prostorima.

Lazar Tošić je ostavio neizbrisiv trag već i na osnovu same činjenice da je bio “žila kucavica“ dve najznačajnije formacije sa ovih prostora, i kada je reč o velikim orkestrima kao što su Big Band Radio Televizije Beograd i kombo sastavima Sextet Marković – Gut.

Nagrada će, po tradiciji, biti uručena prve večeri Nišvilla, u četvrtak 9. avgusta, a s obzirom da je Lazara Tošić itekako svirački aktivan, publika će imati priliku da aplauzima nagradi i nastup njegovog kvinteta.

Lazar Lale Tošić/Photo: facebook
Lazar Lale Tošić/Photo: facebook

Lazar Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio u sam vrh scene, a onda je i isto tako napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj.

Iskustvo stečeno u inostranstvu bilo je i više nego dovoljno da po povratku u Beograd ostvari san svakog džez muzičara sa ovih postora, odnosno, dobije punu afirmaciju kao član Velikog Džez Orkestra Radio Televizije Beograd.

Lale Tošić je u Big Bendu proveo pune 22 godine i ostavio neizbrisiv trag

Uporedo sa Big Bendom, Lazar Tošić je od 1982. do 1987. godine bio član još jednog proslavljenog benda koji je obeležio istoriju domaćeg džeza – Seksteta Marković-Gut koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na najznačajnijim džez festivalima stigavši čak i do Kube.

Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na Prvom Nišville Jazz Festivalu, 1995. godine.

Previous post

Kakva luda kombinacija... Sting i Šegi planiraju zajednički album, a evo kako zvuči najavni singl

Next post

Možda bismo i mi mogli ovako... Radnici gradske čistoće Čankaja otvorili biblioteku od knjiga iz otpada

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *