Home»Film»Đenka je stvarno postojao… I stvarno je snimao golišave beogradske dame

Đenka je stvarno postojao… I stvarno je snimao golišave beogradske dame

4
Shares
Pinterest Google+
Bora Todorović kao Đenka/Maratonci trče počasni krug
Bora Todorović kao Đenka/Maratonci trče počasni krug

Najpoznatiji srpski snimatelj predratnog doba bio je Kosta Novaković, koji je i više nego zaslužan za pikantne filmove koje su u Srbiji snimali Rusi.

Novaković je bio uvaženi dvorski snimatelj koji je imao svoj studio u Kursulinoj ulici, a svaki od četiri zida mu je bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica željne popularnosti, a on ih je slikao gole, ali nikad se nije pojavio film nego samo fotografije.

Bio je studijski fotograf koji je slikao djevojke u slobodnijem položaju, ali i fantastičan scenograf, pa je ta četiri različito obojena zida koristio kako bi brže i ekonomičnije snimao pošto je imao okretnu kameru i samo jednu rasvetu. Uz pomoć tih zidova imao je praktično četiri scene.

OZNA spaljivala porniće
Posle 9. maja 1945. godine Odjelenje za zaštitu naroda (OZNA) zahtevalo je od svih dotadašnjih srpskih snimatelja da im predaju sve svoje filmove, među kojima su bili i “pornići” kako bi ih abolirali zbog saradnje sa Nemcima tokom Drugog svetskog rata. Mnoga ostvarenja su tom prilikom spaljena na Pašinom brdu, Tašmajdanu i Dunavskom keju.

U njegovom studiju snimljene su lezbijske scene iz filma “Kralj čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”, a dokaz za to je upravo isto ukrašeni zid kakav je Novaković imao u svom studiju.

Taj studio je srušen u Drugom svetskom ratu.

Najpoznatiji njegov film je “Grešnica bez greha” iz 1930. godine, ali to nije erotski film, iako se i u njemu ima “slobodnijih“ scena.

Glume Sonja Stanisavljević i Viktor Savčić. Radi se o hohštapleru koji namamljuje udatu ženu. U filmu se pojavljuju prostitutke u zatvoru, a vidi se da nedostaje deo filma iz zatvora, a to je upravo zbog cenzure. Ipak, ima erotskih scena, a to su, na primer, kada glumica oblači svilene čarape i pokazuje lepe noge.

U predratno doba projekcije su organizovane i po bordelima, poput onog koji se nalazio na mestu današnjeg hotela “Union” u Kosovskoj ulici. Odmah u komšiluku, gdje je sada Muzej kinoteke, pre Drugog svjetskog rata bio je bioskop “Kosovo” u kome su prikazivani pornografski filmovi.

Najveća erotska zvezda sa naših prostora

Ubedljivo najveća međuratna erotska zvezda sa naših prostora bila je slovenačka glumica Ida Kravanja (1907-1979), poznatija kao Ita Rina. Ona se 1931. godine preselila u Beograd, udala za srpskog inženjera Miodraga Đorđevića, prešla u pravoslavlje i uzela ime Tamara. Itu Rinu je proslavio film češkog reditelja Gustava Mahatija “Erotikon” (1929), u kome je glumila udatu ženu koja se podaje zavodniku. Ita je 1926. izabrana za mis Jugoslavije. Posle Drugog svetskog rata na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj sporednoj ulozi u filmu “Rat” (zajedno sa Batom Živojinovićem) u režiji Veljka Bulajića, koji je nominovan za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji 1960. godine. Ita Rina je ukupno igrala u 18 filmova, uglavnom čehoslovačke i nemačke proizvodnje.

– Taj bioskop od bordela delila su samo mala vrata. Dešavalo se da se pušta najobičniji film, i da odrasla gospoda kao dođu u bioskop da bi gledali tu projekciju, a u stvari popnu se kroz mala vrata do prijateljica noći. Kada kinooperater pusti poslednju rolnu filma, on aktivira zvonce da gospoda mogu da siđu opet dole u bioskop i izađu napolje kada se završi film. Dobiju usput i radnju filma da znaju šta su gledali u bioskopu – pričaju filmski radnici. Pojedini imućniji građani posedovali su projektore, pa su u kućnim bioskopima prijateljima prikazivali filmove s erotskim scenama.

Izvor: blic.rs

 

Previous post

KOLIKO ISTINE DA OČEKUJEMO POSLE PET GODINA "PEGLANJA"? The Beastie Boys konačno spremni da objave svoje memoare

Next post

ORIGINAL VS COVER: "Under Pressure" - QUEEN & BOUVI ILI FOO FIGHTERS feet. Rufus Tejlor

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *