Da je Džoni ko što nije… Azra bi slavila 40 godina, a mi bismo imali koncert veka

0
247
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Prošlu, 2017. godinu obeležilo je nekoliko jubileja i svaki su pratile “senzacionalne” turneje, a za ovu su najavljeni novi atraktivni rođendanski spektakli.

Ali, Džoni je sve mogao da nadmaši, da mu je do toga stalo.

Kada je Goran Bregović, 2005. godine okupio Bijelo dugme i sve članove koji su prošli kroz bend (osim pokojnog Ipeta Ivandića), po 60-tak hiljada ljudi na Koševu i Maksimiru kao i više od 200.000 na beogradskom Hipodromu pokazali su da muzička nostalgija itekako snažno drži ovaj region.

Parni Valjak/ Photo: Promo
Parni Valjak/ Photo: Promo

Seriju velikih jubileja, praćenih velikim i publici primamljivim regionalnim turnejama, počeo je Parni valjak, slaveći od 2016. čak dve godine svojih četiri decenije na sceni.

Velika pevačica, Zdenka Kovačiček, slavila je svojih neverovatnih 60 muzičkih godina i mada to nije slavila po celom regionu – Zagreb je “razvalila”.

Malo mlađa po stažu, Josipa Lisac, priredila je niz veličanstvenih koncerata, od Sarajeva, preko Novog Sada i Beograda do Zagreba obeležavajući 50 godina od kako je propevala sa zagrebačkom rok grupom O’Hara.

Darko Rundek/ Photo: Facebook @arsenalfest (Marijana Janković)
Darko Rundek/ Photo: Facebook @arsenalfest (Marijana Janković)

U toj konkurenciji, 20-godišnji jubilej albuma “Apokalipso” izgleda skromno, ali njegov autor Darko Rundek je magično privlačan i klincima koji tada nisu ni prohodali, a da ne govorimo o Haustorovskoj generaciji, pa je i njegova rođendanska turneja bila među koncertnim događajima 2017. godine u celom regionu.

Naravno, sve su to lepe godišnjice, ali izgleda da bi svaku na ovim prostorima, pa čak i reunion Bijelog dugmeta, nadmašio Branimir Džoni Štulić, samo da je hteo prošle godine da slavi četiri decenije rođenja Azre.

Besmisleno je i misliti ”šta bi bilo da je bilo”. Uostalom, niko nije ni očekivao da će se čudo prošle godine dogoditi.

Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak
Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak

Kratki podsetnik za mlađe generacije: u januaru 1977. Štulić je objavio da je smislio ime nove grupe, poslen prethodnog Balkan Sevdah Banda, i sa prvom postavom u kojoj su bili Mladen Jurčić (gitara), Marin Pelajić (bas) i Branko Hromatko (bubnjevi) prvi koncert Azre održan je u jesen 1977. u Domu kulture u zagrebačkoj Dubravi.

Prošla je još godina do prvog singla “Balkan” i dve do debitantskog albuma “Azra”, a sve ono što se događalo narednih petnaestak postalo je fenomen, ne samo muzički, već i sociološki.

Samo – Štuliću već odavno ni najmanje nije stalo do obnavljanja bilo čega. I to je njegovo pravo. Neki će reći da za takvu odluku treba imati muda, znajući da bi originalna Azra s njim na čelu napunila svaki stadion.

Kao i legendarni Bitlsi. Kada su jednom završili tu priču, ni Lenon ni Makartni nisi prihvatili nikakve  ponude da još jednom zajedno stanu na binu. Jer, prošlost je prošlost.

Hladno pivo/ Photo: Dunja Dopsaj
Hladno pivo/ Photo: Dunja Dopsaj

Ipak, prelistaćemo kalendar mogućih godišnjica u 2018. godini…

Već je najavljeno da će početkom marta Hladno pivo na dva uzastopna koncerta u Domu sportova proslaviti svojih 30 na sceni, a zatim kreću po regionu.

O drugim velikim jubilejima još se ne govori, ali za jedan je nezamislivo da ne bude obeležen: 25. decembra 1968. pojavio se prvi rock album Grupe 220 “Naši dani”, koji je upisan kao prva LP rock ploča na ovim prostorima. Pola veka od tog događaja itetako je vredno obeležavanja.

Psihomodo pop/Photo: facebook@Psihomodo Pop - official
Psihomodo pop/Photo: facebook@Psihomodo Pop – official

Tu je još i 30 godina od prvog albuma Ramba Amadeusa “O tugo jesenja”, čiji značaj za celu scenu ne treba posebno objašnjavati.

Psihomodo pop bi mogao da obeleži 30 godina od objavljivanja prvenca “Godina zmaja”, a 40-godišnje jubileje imaju prvi album Divljih jagoda (kad već nije prošle obeležen 40. rođendan),  prvi album Vlatka Stefanovskog i grupe Leb i sol, kao Riblja čorba, formirana 15. avgusta 1978. godine.

Ostaje nam da vidimo koja će od ovih godišnjica biti obeležena i da možda verujemo u čudo i dobru volju Branimira Štulića jednog dana…

Izvor: glas.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime