MRAČNE MISLI BRUSA DIKONSONA: Mi smo na samo jedan otkucaj srca daleko od novog Aušvica

0
34
Brus Dikinson/Photo: facebook
Brus Dikinson/Photo: facebook

Pevač benda Iron Maiden, Brus Dikinson, izneo je svoje nimalo optimistično viđenje čovečanstva u 21. veku.

On je, u intervjuu koji je dao za Newsweek, govorio o nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, koji je sa ostalim članovima benda posetio 1984. kada su održali koncert u Vroclavu.

– To je veoma sablasno mesto. Poljak, vodič, koji nam pokazao logor, tamo je svakoga dana. Kako neko to može da podnese? Ja ne bih mogao da izdržim tamo više od par sati. To mesto smrdi na zlo – rekao je Dikinson.

Komentarišući trenutnu situaciju u svetu, pevač je istakao:

– Mislimo da smo svi mi savremena ljudska bića 21. veka, ali smo na samo jedan otkucaj srca daleko od Aušvica. Tu ne mislim samo na Jevreje.

Brus Dikinson/Photo: facebook
Brus Dikinson/Photo: facebook

– Nešto ekvivalentno tome se svakog dana događa negde u svetu. Taman pomisliš: ‘Kada smo počeli da se razvijamo?’, i onda se neko ludilo desi, kao što je masakr na koncertu u Las Vegasu. To ne natera da se zapitaš: Šta se to dešava sa ljudima? Da li smo svi mi sposobni za takvo nešto?

Brus Dikinson je o Aušvicu pisao i u svojim memoarima pod naslovom “What Does This Button Do?” (Čemu služi ovo dugme), koji su objavljeni u oktobru.

– To je banalnost planske industrijske egzekucije u kontrastu sa vriscima iz gasnih komora, koji su pravo merilo užasa.

– Taj užas je, verujem, skriveni strah da bi smo svi, duboko u sebi, mogli da budemo ista takva čudovišta. Stresem se i na samu pomisao na to… Mnogo sam plakao posle posete Aušvicu – napisao je Dikinson.

HL/Izvor: B92.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime