“Sam u kući” gledate uvek u vreme novogodišnjih praznika.. ali ovoh 10 detalja će vas ipak iznenaditi…

0
92
Sam u kući/Photo: Promo
Sam u kući/Photo: Promo

Još od 1990. godine, kada je premijerno prikazan, tokom božićnih praznika i Nove godine, redovno gledamo komediju “Sam u kući”.

Iako ste ga do sada ko zna koliko puta odgledali, verovatno ne znate neke zanimljive detalje vezane za ovaj film…

1. Scenarista Džon Hjuz napisao je kompletan scenario za samo devet dana. Ideja je došla spontano, posle porodičnog putovanja u avgustu 1989. godine u Evropu.

On se dve nedelje kasnije, posle povratka kući, zapitao: Šta da je jedno od dece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Mekoli Kalkina, reditelj Kris Kolumbus ipak je odlučio da napravi audiciju. Na njoj se na kraju pojavilo više od 200 tinejdžera, ali su se ipak zadržali na Mekoliju.

3. Osim Mekolija, u filmu je glumio i njegov mlađi brat Keren Kalkin, koji je dobio ulogu Kevinovog brata Fulera.

4. Zanimljivo je da je “Sam u kući” ušao i u Ginisovu knjigu rekorda jer je u prvom vikendu prikazivanja, zaradio 17 miliona dolara.

Punih 12 nedelja proveo je na prvom mestu, a zatim nastavio da bude među deset najviše prikazivanih filmova sve do naredne godine.

Zbog svega toga proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine i ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najbrže rastuću akcionu komediju na svetu.

Sam u kući/Photo: Promo
Sam u kući/Photo: Promo

5. Kuća, smeštena na Linkoln aveniji 671 u gradu Vinetka u Ilinoisu, postala je prava atrakcija za turiste. Na tome su zaradili i prethodni vlasnici, koji su dali pristanak da se film snima na njihovom imanju, pa su kuću 2012. godine prodali za neverovatnih 1.585 miliona dolara.

Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u velikoj kući u Ilinoisu, a ustvari je veći deo filma snimljen u Čikagu.

6. Ulogu Harija Limea, kog je glumio Džo Peši, pre njega su odbili Robert de Niro i Džon Lovic.

7. Za scenu u kojoj glumac Danijel Stern ulazi kroz prozor u kući i staje na staklene kuglice, on sam je insistirao da stane na njih bosim nogama.

8. U jednoj od scena na licu Danijela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna. Snimljena je iz prve, ali Stern nije vrisnuo, odnosno nije pustio glas, ne želeći da uplaši pauka.

9. Za ovim filmom najviše lude u Poljskoj. Čak četiri miliona ljudi tamo ne može da dočeka božićne praznike da bi gledali “Sam u kući”. Film je bio prvi od “zapadnjačkih filmova” prikazanih u Poljskoj posle pada komunizma 1990. godine.

10. Da se sve scene odigraju u stvarnom životu, Hari i Marv ne bi nikada preživeli sve Kevinove zamke i klopke.

Godine 2012. sve je dokazao i doktor Rajan St. Kler, koji je za medije sagledao sve povrede, od pucnjeva u čelo i prepone, vrućeg gvožđe, konzerve koja pada na glavu i slično, i zaključio verovatan ishod tih povreda.

Izvor: cdm.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime