Home»Kult»Poslednji nastup Sex Pistolsa u Britaniji bio je mnogo više od klasične pank svirke

Poslednji nastup Sex Pistolsa u Britaniji bio je mnogo više od klasične pank svirke

3
Shares
Pinterest Google+
Sex Pistols/Photo: YouTube printscreen
Sex Pistols/Photo: YouTube printscreen

Nismo sigurni da su Sex Pistols u saopštenjima za medije obaveštavali fanove da prave žurke za decu, ali upravo je to ono što se desilo hladnog i tmurnog Božića 1977. godine.

Dok su se mnogi Britanci spremali da praznik proslave u krugu porodice, Pistolsi su odlučili da organizuju dobrotvornu žurku za decu vatrogasaca i rudara koji su u to vreme štrajkovali. Žurka je održana britanskom gradu Hadersfildu.

Ispostavilo se da je ovaj popodnevni nastup, zajedno sa večernjim koncertom uz odrasle pankere u publici, poslednji nastup benda u Velikoj Britaniji. Posle nekoliko sedmica, Pistolsi su otišli za Ameriku, gde su održali niz svirki na kojima ih je pratila loša sreća, a potom su se i raspali. Ubrzo potom, Sid Višis je preminuo od predoziranja heroinom.

Na dečijem koncertu, Džon Lajdon je delio majice, bedževe, ploče i postere. Održano je takmičenje u pogo plesu, a nagrada je bio skejtbord. Disko muzika je svirala sa zvučnika, a bila je tu i velika torta, na kojoj je pisalo “Sex Pistols” (borba hranom ne samo da je izbila, već su je članovi benda i ohrabrivali).

Da bi bilo jasno koliko je ovo bila velika stvar, treba znati da je u decembru 1977. godine Pistolsima bilo zabranjeno da nastupaju bilo gde u Britaniji. Ono što bi danas nazvali odazivom zajednice je potpuno suprotno onome što su mediji preneli, ocrnivši bend i nazvavši ih pretnjom zajednici.

Nasuprot tome, Lajdon je bio svestan da bend nije pretnja nikome osim establišmentu, a ovaj nastup mu je ostao u lepom sećanju.

– Fantastično. Ultimativna nagrada. Jedna od meni omiljenih svirki. Bilo je mnogo dece koja bi prasnula u smeh svaki put kada bismo pevali stihove ‘fuck this, fuck that’ u pesmi “Bodies”. To je prava reakcija, a ne šok, horor i ‘kako se usuđujete?’. Odrasli donose svoje prljave umove u to. Oni to ne percipiraju na način na koji to rade deca – rekao je on.

Režiser Džulijan Templ snimio je čitav nastup jeftinom i lošom kamerom, a iako su neki snimci korišćeni u raznim dokumentarcima ranije, tek je 2013. godine čitav snimak prikazan na britanskoj televiziji, zajedno sa intervjuima odraslih koji su u vreme nastupa bili deca.

HL/Izvor: Open Culture

Previous post

OVAKO TO RADI NOVI SAD... Čekaju 2018. i 7526. godinu, tokom jednog dana i dve noći, u dva datuma i na 21 lokaciji

Next post

Katatonia iznenada prekinula turneju i najavila pauzu dok ne "evaluiraju" bend?!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.