MA DAJTE, LJUDI… Oksfordova reč godine je – “mladotres”

0
25
Oksfordski rečnik/Photo: Pixabay

Oksfordovi rečnici proglasili su za reč 2017. godine pojam “mladotres” (youthquake), čije je značenje “značajna kulturna, politička ili društvena promena koja proizilazi iz delovanja ili uticaja mladih”.

Oksfordovi leksikografi kažu da je upotreba ove reči petostruko povećana ove godine, prenosi AP, uz ocenu da je, proglašenjem tog pojma za reč godine, priznata moć milenijumske generacije – milenijalaca.

Ovu reč je pre gotovo 50 godina skovala tadašnja urednica časopisa Vog Dajana Vrilend, a korišćena je za opisivanje pojava među kojima je bio i porast podrške mladih britanskoj Laburističkoj stranci i izboru lidera od 30-ak godina starosti u Francuskoj i na Novom Zelandu.

youthquake
youthquake

Oxford University Press svake godine prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja odražava raspoloženje koje je obeležilo godinu.

Predsednik Oksfordovih rečnika Kasper Gratvol izjavio je da reč “mladotres” tek treba da se učvrsti na američkom tlu, ali čvrsti dokazi u Britaniji govore da ta reč uzima maha.

– U reči ‘mladotres’ pronalazimo izvesnu nadu u moć promene, a usput je i zabavna u lingvističkom smislu – objašnjava konsulant Oksfordovih rečnika Sjuzi Dent, zaključivši da je ova reč prava nota za završetak jedne teške godine pune podela.

Reč godine 2016. bio je termin “postistina” (post-truth).

Dakle, hoćete li koristiti “mladotres”…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime