Home»Knjige»Noć knjige – od 17 časova do ponoći u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca

Noć knjige – od 17 časova do ponoći u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca

3
Shares
Pinterest Google+

Noć knjige održava se danas od 17:00 časova do ponoći u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu.

I ovu Noć knjige obeležice brojni hitovi domaće i strane književnosti…

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Ekskluziva koja će obradovati sve čitaoce jeste objavljivanje novog romana Arundati Roj “Ministarstvo neizmerne sreće” u prevodu Maje Trifunović.

Posle svetskog uspeha koji je ova Indijka stekla romanom “Bog malih stvari” čitaoci su 20 godina čekali njeno novo književno delo.

“Ministarstvo neizmerne sreće” je istovremeno bolna ljubavna priča i odlučna pobuna, ispričana čas šapatom, čas krikom, kroz suze i pokatkad uz smeh. Njeni junaci su ljudi koje je svet u kom žive slomio, a ljubav i nada opet podigli na noge.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

“Ponoćno sunce” je novi roman omiljenog pisca krimića na ovim prostorima Jua Nesbea i pojaviće se specijalno za Noć knjige.

Dok čekamo Nesbeovu posetu u maju sledeće godine, čitaćemo još jedan kratki roman novog kriminalističkog žanra koji su odlično prihvatili i kritičari i čitaoci.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Majstor pripovedanja Nil Gejmen autor je čuvenih nordijskih mitova u novom svetlu u knjizi “Nordijska mitologija”.

Gejmen u drevnoj mitologiji odavno nalazi nadahnuće za maštovite svetove svog stvaralaštva, a ove drevne priče čitaju se gotovo kao roman.

Istorija počinje stvaranjem devet svetova iz legende, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

“Ðavolji nakot” je novi roman kanadske književnice Margaret Atvud. I ona se priključila projektu Hogart Šekspir i ponovo je ispričala Šekspirovu “Buru”.

Ova drama o čaroliji, osveti i novoj prilici u tumačenju Margaret Atvud, dobitnice Bukerove nagrade, vodi nas na uzbudljivo putovanje ispunjeno iluzijama, iznenadenjima i čudima.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Dejvida Mičela je “Washington Post” nazvao “književnikom koji nam pokazuje budućnost književnosti”.

U svom novom romanu “Slejdova vila” premošćuje pet decenija, spaja mnoge žanrove i neodoljivo vodi ka dramatičnoj završnici, dajući originalno i majstorsko tumačenje klasične horor teme – priče o ukletoj kući.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

“Sestra iz senke” je treća, zanosna priča iz serijala “Sedam sestara” Lusinde Rajli, koja prenosi čitaoce iz veličanstvenih planinskih i jezerskih predela u Kent, prekrasnu “baštu Engleske”.

Zvezdu trag dovodi u jednu antikvarnu knjižaru u Londonu, i tu joj se otvara čitav jedan novi svet…

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Radeći u državnoj službi,Vuk Karadžić je bio svedok Miloševom despotskom vladanju, o čemu je ostavio upečatljivo svedocanstvo.

Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti, politički, moralno ili na neki drugi načn neprikladnih, bilo je gotovo i nezamislivo objaviti ovo svedočanstvo za piščeva života, pa je Vuk zapečatio spis uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka.

Ovaj spis Laguna prvi put objavljuje kao zasebnu knjigu pod nazivom “Tajna istorija Miloševe Srbije”.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Knjiga spasena od zaborava je “Zatvorenice: Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom”, objavljena 1898.

To je prva publikacija takve vrste u srpskoj kulturi. Knjiga, koju je priredila Svetlana Tomić, objavljena je u Laguninoj ediciji “Savremenice” i sadrži predgovor Milutina A. Popovića.

U njoj je 35 priča o zatvorenicama sa ilustracijama i fotografijama. Svedočanstva ovih “opasnih žena” osvetljavaju jednu malo poznatu, tabuizovanu sferu o patnjama, ali i zločinima u drugoj polovini XIX veka.

Edicija “Savremenice” je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja iz XIX i s početka XX veka, kao i o istoriji privatnog života žena tog doba.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

“Krv i sapunica” je roman prvenac mladog romanopisca Mladena Markovića, priča o ljubavi i zlu.

Kad jedan običan kurirski poslić između dva stara kriminalca pode naopako, Markov i Marinin život preokrenuće se u borbu za opstanak, a sve što znaju o sebi biće dovedeno u pitanje – u košmaru nasilja, bizarnih zločina i ironičnih obrta koje će im prirediti neupokojena prošlost.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

U “Noći knjige” premijerno će se pojaviti i “Najčudnija knjiga na svetu” čime se završava projekat započet početkom godine u kome je učestvovalo više od 1300 mališana.

Pedeset izabranih literarnih i likovnih radova koji se nalaze u ovoj knjizi najbolje odslikavaju kako su deca od 7 do 15 godina doživela ideju o najčudnijoj knjizi.

Popusti na Lagunina izdanja za jednu knjigu biće 25 odsto, za dve 30 za tri 35, a za četiri i više 40 odsto. U Noći knjige učestvuje i pedeset drugih izdavaca, a popusti na njihove naslove biće do 20 odsto.

Strana izdanja će se prodavati s popustom od 20 odsto, a gift program 10 odsto.

Uz svaku kupovinu obezbeđeni su i pokloni.

Previous post

PET VELIČANSTVENIH: Nina Simone, Bon Jovi, Dire Straits, Moody Blues i Cars ulaze u Kuću slavnih rokenrola

Next post

Treći Funk Kongres 16. decembra u Domu Vojske Srbije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *