Home»Muzika»Radiohead su pobedili… Neće ući u Rock And Roll Hall of Fame

Radiohead su pobedili… Neće ući u Rock And Roll Hall of Fame

4
Shares
Pinterest Google+
photo: Promo
photo: Promo

Glasovi fanova prikovali su velike bendove za dno liste kandidata za ulazak u Kuću slavnih rokenrola. Radiohead su tek na 12. mestu, odmah ispod okfordširske petorke su Range against the Machine na 13. mestu, a malo iznad su Kejt Buš na 11. i Depeche Mode na 9. mestu.

Nominacije za ulazak u Rock And Roll Hale of Fame objavljene su u oktobru. Nakon nominacija organizacija šalje preko 900 glasačkih listića muzičkim istoriografima, kritičarima, viđenijim likovima iz industrije i prethodnim laureatima kako bi glasali kojih pet grupa ili muzičara će 2018. ući u nesvakidašnji dom rock and rolla i muzej na obala jezera Iri u centru Klivlenda.

Od 2012. godine fanovi su dobili šansu da glasaju za svoje favorite. Prvih pet dobijaju po jedan glas, jednak glasovima koje daju stručnjaci, ali baš od te 2012. se nije desilo da neko od izvođača sa najviše fanovskih glasova ne uđe u pet izabranih.

Grupa Bon Jovi je trenutno prva po glasovima fanova, a slede ih kultni Moody Blues, jedan od najvećih rok bendova ’80-tih Dire Straits, pomalo neočekivano The Cars i Judas Priest, metal legende poznate i po tome da su prvi heavy metal bend čiji je pevač Rob Halford, prozvan “bog metala“ zbog gotovo neverovatnog raspona glasa od tonova C2 do C6, javno priznao da je homoseksualac.

Bon Džovi/ Photo: Facebook @BonJovi
Bon Džovi/ Photo: Facebook @BonJovi

Zašto je Radiohead u naslovu ovog teksta kada su i drugi bendovi uključeni u izbor? Iz jednostavnog razloga koji nije samo zasnovan na slabom plasmanu u glasanju – Radiohead su javno zatražili da budu skinuti sa liste s predlogom da Dr.Dre bude nominovan umesto njih pošto je mnogo više uradio za američku muziku, a izbor u Hall of Fame za njih je “američka stvar”. Tako je Ed OBrajan, gitarista benda i ko-autor i autor većine pesama benda prokomentarisao nominaciju u intervjuu za muški lifestyle magazin Esquire dodavši da bend “kulturološki ne razume zašto je nominovan za ulazak u američku instituciju i da su britanski umetnici loši u hvaljenju sebe samih” dok je sam Radiohead “imao mnogo loših iskustava kada je reč o nagradama i nastupima na dodelama “.

Verovatno i intervju igra ulogu u manjem broju glasova pošto teško da bi bilo koji razuman fan Radioheada glasao kako bi bend ušao u instituciju u kojoj ne želi da bude. ali, znajući izreku Gručo Marksa – “Oduvek sam želeo da budem član udruženja koja me nisu želela za člana”, sve je moguće u finalnom zbiru glasova.

Rezultati se očekuju do kraja meseca, a do tada, ovo je samo za fanove Radioheada…

HL/Izvor: beforeafter.rs

Previous post

SVETSKA ZVEZDA U BG BENDU: Ras Mekbin je novi pevač Soulcrafta. A stiže i novi album...

Next post

KAO PO PRAVILIMA PRAZNIČNE EUFORIJE... Zabranjeno pušenje objavilo spot za pesmu - "Nova godina"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *