Home»Knjige»Dereta vam preporučuje… “Putopise” Stanislava Krakova

Dereta vam preporučuje… “Putopise” Stanislava Krakova

3
Shares
Pinterest Google+

“Putopisi” obuhvataju tekstove koje je Stanislav Krakov sastavlјao putujući po Evropi, Sredozemlјu i Severnoj Africi, objavlјivane u časopisu Vreme i brojnim drugim međuratnim dnevnim i nedelјnim novinama od 1924. do 1931. godine.

Stručnjaci koji su proučavali ovu rukopisnu građu smeštaju je u sam vrh srpske putopisne proze, uz slična dela Miloša Crnjanskog, Rastka Petrovića i Stanislava Vinavera.

Kao samosvojan intelektualac širokog obrazovanja, Krakov u svojim tekstovima koristi raznovrsnu i po mnogo čemu unikatnu građu, na koju se može računati kao na značajan izvor književne i nacionalne istorije i istorije umetnosti (u njima je obilјe informacija značajnih za arheologiju, arhitekturu, političke prilike).

Photo> Promo
Photo> Promo

Ne očarava u ovim putopisima samo ono što autor vidi (a malo ko u svom veku vidi toliko) nego i ono kako vidi i predočava, uplićući literarne i mitološke reminiscencije, biografije značajnih lјudi, tradiciju i istoriju mesta kroz koja putuje.

Krakovlјev opus pripada onoj velikoj grupi dela koja su sve do devedesetih godina prošlog veka, kao “emigrantska građa” bila smeštena po kutijama i ormarima Narodne biblioteke Srbije (u posebnoj kutiji, kao dragocenost, čuvan je i deo rukopisa Stanislava Krakova), sklonjena od očiju javnosti.

Tek devedesetih godina se pristupilo bibliotečkoj obradi te građe i njenom spuštanju u knjižni fond, i ponovnom objavlјivanju njegovih dela (romana “Kroz buru” i “Krila” iz 1921, odnosno 1922. i knjige novela “Crveni Pjero i druge novele”).

Previous post

Garažni film u DOB-u: Meta film

Next post

FILMSKI CENTAR SRBIJE ODLUČIO KOME ĆE DATI PARE: Podrška za šest dugometražnih igranih filmova

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *