Home»Muzika»BG+NS ENERGIJA… Besne Gliste i Josip A Lisac 9. decembra u Elektropioniru

BG+NS ENERGIJA… Besne Gliste i Josip A Lisac 9. decembra u Elektropioniru

4
Shares
Pinterest Google+
Besne gliste/Photo: facebook@Besne.Gliste
Besne gliste/Photo: [email protected]

Beogradske Besne Gliste i novosadski JAL, održaće zajednički koncert u Elektropioniru, 9.decembra.

Besne Gliste su sedmočlani bend iz Beograda nastao u februaru 2010. godine zahvaljujući slučajnim poznanstvima i čudnim spletom okolnosti.

Što se muzičkog žanra tiče, Besne Gliste kao bazu imaju rege-rep, ali takođe dolaze do izražaja ska, rok, dab i HC deonice što ovaj sastav čini upečatljivim i prepoznatljivim.

Kad je reč o tekstovma pesama, oni sa jedne strane govore o globalnim I socijalnim temama a sa druge strane o ličnim temama pojedinca.

U novembru 2015. Besne Gliste objavljuju svoj prvi album pod nazivom “Zugzwang” za izdavačku kuću Lampshade Media. Usledilo je i snimanje spotova, u februaru 2016. objavljen je video za pesmu “Pobednik”, prvi singl sa albuma. U martu 2017. objavljuju i drugi, ovaj put animirani spot za kratku ali izuzetno energičnu pesmu pod nazivom  “Propaganada”.

Drugi album benda je već uveliko u pripremi i biće objavljen uskoro.

Bend JAL (Josip A Lisac), nastao je 2009. godine u Novom Sadu. Kao inicijator ideje, pevač, tekstopisac i kompozitor većine pesama pred bendom stoji Vedran Ferizović, dok kompletan bend potpisuje sve aranžmane. JAL okuplja muzičare različitih izvođačkih stilova i afiniteta, pa se zato njihova muzika ne može definisati nekim od poznatih pravaca rokenrola. Ipak, najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove. Muzički stilovi koji u međusobnom kontaktu proširuju mogućnosti alternativne muzike dvadesetprvog veka, jesu još i rok, bluz, folk, džez, pank…

Josip A Lisac/ Photo: Promo
Josip A Lisac/ Photo: Promo

Zvučnu sliku ovog benda čine bubanj, bas, električna gitara, klavijature, akustična gitara i duvačka sekcija koja je promenljiva u skladu sa potrebama pesme ili albuma. Tekstovi se bave socijalnim, ljubavnim, urbano-filozofskim temama koristeći se ironijom, poezijom, rimom, poređenjem, šalom, a najviše igrom reči, što je i jedna od osnovnih odlika ovog sastava, počevši od samog imena. JAL je bend koji podržava višeslojnost rokenrola i tako ide u korak sa vremenom, ali ipak, njihova vera i ideali jesu velikim delom u prošlim vremenima.

Diskografija im je prilično bogata i uključuje izdanja “Poslednji Samuraji”, “Sto godina sam ođe”, “Pali Ideali”, “S njemačkim u svijet”, “Sve u moje vreme”, “U pravcu kazaljke na zidu”, “Eventualizam”.

Ulaznice za zajedničku svirku BG i NS rok favorita koštaju 300 dinara. Dobro potrošenih.

Previous post

PRIČA O JEDNOM PETLU... ALI MALOM I CRVENOM, koji je najavio rokenrol zemljotres

Next post

ZAŠTO, ZABOGA I POBOGU?! Kulturni centar Rex ostao bez prostora na Dorćolu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *