Da li znate ko su žene iz najlepših ex-Yu balada…

0
60
Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Da li ste se ikada zapitali ko su te devojke i žene koje je neko toliko voleo da im napiše i otpeva pesmu za sva vremena?

Neke od njih zauvek će ostati nepoznate, ali – ne sve. Iza mnogih omiljenih ex-Yu rok balada stoje još zanimljivije ljubavne priče koje će vas dirnuti bar koliko i same pesme.

Bijelo dugme – Selma
Pesma govori o velikoj ljubavi Vlade Dijaka koji je voleo tada šesnaestogodišnju Selmu Borić iz Zenice, ali to nije želeo da joj otkrije, već se samo trudio da uvek bude u njenoj blizini.

Jednog dana srela ga je na putu do železničke stanice u Sarajevu. On joj je pomogao s koferima, a kad je sela u voz rekao joj je, danas čuveno: “Ne naginji se kroz prozor”.

Selma je za pesmu saznala tek 1962. godine kada joj je stihove iz novina pročitao njen otac, a pre nekoliko godina gostovala je u emisiji u kojoj joj je Bebek otpevao “njenu” pesmu.

Boris Novković – Tamara
Devojka po imenu Tamara nije bila tiha patnja Borisa Novkovića već njegovog prijatelja, ali pevača je priča o njihovom raskidu dirnula dovoljno da napiše pesmu.

Tamara se, navodno, i prepoznala u njoj i ostavila mu poruku na telefonskoj sekretarici. “Ćao, ja sam Tamara. Hvala ti što si mi posvetio pesmu”.

Azra – Usne vrele višnje
Branimir Džoni Štulić je “Usne vrele višnje” posvetio devojci iz Hrvaca – ispostaviće se da je reč o pozorišnoj rediteljki Snežani Banović kojoj je posvetio i “Život običnog tempa”, “Jesi li sama večeras” i “Volim te kad pričaš”.

Snežana je otkrila da još čuva rukopis pesme “Volim te kad pričaš”, ali i da je to sve što je od njih ostalo.

Prljavo kazalište – Tu noć kad si se udavala
Postoje razne priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Kazališta. U svim verzijama glavnu ulogu ima Houra koji je imao devojku koja je trebalo da čeka njegov povratak iz vojske.

Kada je stigao, imao je zakazan nastup s bendom – na venčanju dotične devojke.

Indexi – Bacila je sve niz rijeku
“Bacila je sve niz rijeku” je priča o tužnoj ljubavi Davorina Popovića i jedne devojke iz Sarajeva. Popović je navodno hteo da se oženi njom, ali devojka je abortirala i nestala.

Mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, Davorinu Popoviću se navodno učinilo da je vidi sa bine, ostavio je mikrofon i sjurio se u publiku. Međutim, nije je našao i više je nikada nije video.

Riblja Čorba – Dva dinara druže
Bora Đorđević je izgleda istinski patio zbog Biljane Nevajde Šević – i sve opisao u pesmama “Dva dinara druže” i “Ostani đubre do kraja”.

Biljana, tada jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, kreće u Sarajevo i u novi život, a Bora, s kojim se izvesno vreme zabavljala, zove je da se oproste.

Našla ga je u kafani “Pod lipom”, a on kao da je upravo izašao iz pesme – bio je za šankom, mrzeo pomalo i sebe i druge. Potom joj je u dahu izrecitovao pesmu čiji refren poentira onim čuvenim “Ostani đubre do kraja”.

– Interesantno je to što su me godinama prozivali za pesmu “Lutka sa naslovne strane”, pa sam redovno morala da se branim da ustvari nisam lutka nego đubre – ispričala je Biljana u jednom intervjuu.

Izvor: 24 sata

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime