Home»TV»Preporuka»za kulisa jedne od najvećih novinskih redakcija na svetu… 4. decembra dokumentarac o čuvenom uredniku Vašington posta, Benu Bredliju

za kulisa jedne od najvećih novinskih redakcija na svetu… 4. decembra dokumentarac o čuvenom uredniku Vašington posta, Benu Bredliju

3
Shares
Pinterest Google+

Televizijska mreža HBO prikazaće u ponedeljak dokumentarni film o Benu Bredliju, čuvenom uredniku američkog lista Vašington post u vreme afere Votergejt.

Photo: yootube.com printscreen
Photo: yootube.com printscreen

Film “The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee” prati život američkog novinara od njegovog porekla iz Bostona, prijateljstva s jednim od predsednika SAD Džonom Kenedijem, preko afere Votergejt koja je uzdrmala tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

Ceo projekat je televizijskoj mreži HBO-u predložio Bredlikjev stariji sin Kvin koji je ujedno i koproducent ovog dokumentarnog filma.

– Teško je ne zaljubiti se u čoveka kao što je Ben – rekao je režiser filma Džon Magio i dodao da je Bredli “živeo život u trenutku” i da je bio svedok najbitnijih dogadjaju u 20. veku.

Film o dugogodišnjem uredniku imaće savršenog naratora samog Bredlija koji je umro 2014, ali su producenti pronašli njegovu audio knjigu koju je snimio 1994. i ona je iskorišćena u dokumentarcu.

– Čim sam čuo taj baršunasti glas znao sam da ga želim u filmu – rekao je Magio i dodao da je snimak uneo mnogo više Bredlijeve ličnosti.

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

Bredli je bio na mestu urednika Vašington posta više od 20 godina i predvodio je preobražaj tog lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. On je u redakciju doveo grupu talentovanih novinara i postavio je uredničke standarde koji su Vašington postu doneli novo poštovanje.

Rano je dobio priliku da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsednikom SAD Džonom Kenedijem i ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona kroz aferu Votergejt. Bredli je pomogao novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu da objave podatke o toj aferi, koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Bio je borac za slobodu štampe, za šta ga je bivši američki predsednik Barak Obama 2013. odlikovao Predsedničkom medaljom za slobodu.

Previous post

Ivana Mladenović proglašena za najboljeg reditelja 23. Festivala autorskog filma

Next post

"Blues From Hell – The Legend Of The Courageous Five"... Stigao novi album slovenačke "blues rock mašine" Stray Train

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *