Home»Film»Ivana Mladenović proglašena za najboljeg reditelja 23. Festivala autorskog filma

Ivana Mladenović proglašena za najboljeg reditelja 23. Festivala autorskog filma

3
Shares
Pinterest Google+
Photo> printscreen
Photo> printscreen

Ivana Mladenović, proglašena je za najboljeg reditelja 23. Festivala autorskog filma, na svečanom zatvaranju koje je održano sinoć u Domu omladine Beograda.

Ivana, poreklom iz Srbije, koja već 13 godina živi i radi u Rumuniji, na Festivalu autorskog filma prikazala je svoj prvi dugometražni igrani film “Vojnici. Priča iz Ferentarija” (Rumunija/Srbija/Belgija), ostvarenje, prema oceni žirija, “izuzetno živog mizanscena koji otkriva mladu rediteljku velikog talenta”.

– Dok sam živela u Beogradu radila sam lažne propusnice samo da bih ušla i gledala filmove na Festivalu autorskog filma, od jutra do mraka. Ne mogu da verujem da sam sada deo tog festivala i da sam dobila nagradu – istakla je mlada rediteljka u razgovoru za Tanjug nakon dodele nagrada.

Film je snimljen po romanu rumunskog pisca Adrijana Šljopa koji i igra jednu od glavnih uloga – antropolog koji se seli u geto, u najsiromašniju oblast Bukurešta, kako bi proučavao muziku manele – “pop muziku romske zejednice” gde upoznaje bivšeg zatvorenika Alberta sa kojim se upušta u vezu.

– Najvažnije mi je bilo da pokažem da je ovakva priča moguća, uprkos suprotnostima između njih dvojice. To što je najlepše bilo je i najteže – pokazati te dve suprostnosti i ljubav koja se razvila među njima. Ljubavna priča je ono što me je interesovalo – objasnila je Mladenović.

Film, prema njenim rečima, pokazuje odnos većine rumunske zajednice s jedne strane i romske zajednice s druge kroz ljubavnu priču.

– Želela sam da pokažem kakvi su odnosi među njima. Nije mi bila namera da pokažem sve te političke i socijalne razlike koliko mi je bilo bitno da pokažem da je moguća ljubav između njih i neka bolja budućnost – dodala je rediteljka, koja je dosta vremena provela u Ferentariju gde autor knjige i živi.

Photo: Facebook @AuteurFilmFestival
Photo: Facebook @AuteurFilmFestival

Mladenović je upravo završila novi scenario i otkriva da je reč o muzičaru u izgnanstvu, u Londonu.

– Želela bih da snimim film tamo, ali reč je o migrantima, Srbima, Rumunima, Romima, svi smo tamo zajedno. Volela bih da snimam i u Srbiji i to na Dunavu, jednu lakšu ljubavnu priču u Ðerdapskoj klisuri odakle sam rodom – rekla je ona.

Ivana priznaje da je uvek teško napraviti prvi film i da je zapravo najteže odlučiti se koji će to film biti.

– Kada si početnik, želiš da ispričaš sve priče ođednom i to je bio najteži momenat kada je trebalo da odlučim i kažem: Stop, ne te priče, ovo želim da kažem. Sve ostalo, ako si uporan i želiš, moguće je. Meni je trebalo četiri godine da snimim ovaj film i istrajnost je jedna od najbitnijih stvari – smatra rediteljka.

Ona svojim kolegama poručuje da ako zaista žele da ispričaju neku priču, to ne moraju da radi kroz fikciju, mogu se okrenuti dokumentarcu za koji je potrebno manje sredstva.

– Ako te nešto muči i imaš potrebu nešto da kažeš, možeš to uraditi kroz različite forme, nije bitno da li kroz video art, igrani film ili dokumentarac. Važno je da kažeš šta misliš – istakla je Mladenović.

Mlada rediteljka nastavlja sa igranim filmovima, ali i dodaje da jedva čeka da se vrati dokumentarnom filmu.

Svečano zatvaranje 23. Festivala autorskog filma…

Izvor: tanjug.rs/telegraf.rs

Previous post

Ptičica... Ovi rokeri su baš fotogenični - 10 zvezda pred policijskim objektivom

Next post

za kulisa jedne od najvećih novinskih redakcija na svetu... 4. decembra dokumentarac o čuvenom uredniku Vašington posta, Benu Bredliju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *