BAJAGA NOVI ALBUM SNIMA NA “STARINSKI” NAČIN: Biće živih gitara i bubnjeva, tu je i “maršal” iz ’68. – ne zanimaju me hitovi, nego emocije

0
314
Oglasi
Bajaga i Instruktori//Photo: facebook@bajaga.official.page
Bajaga i Instruktori//Photo: facebook@bajaga.official.page

Bajaga i Instruktori obradovaće publiku u martu novim studijskim albumom, desetim po redu, koji vredno snimaju u muzičkom studiju “O” Olivera Jovanovića.

– Od albuma “Daljina, dim i prašina” prošlo je pet godina, pa sam u maju pozvao producenta Sašu Habića, koji je ranije radio sa nama, i počeli smo da radimo na pesmama u kućnim uslovima. U septembru smo konačno prelomili da ćemo raditi u velikom studiju, što nismo još od “Jahača magle” i “Prodavnice tajni”. Studio “O” nam svima prija, mada su se muzičari malo odvikli, pa su prvih desetak dana bili u fazonu “jao, jao”. Onda su se vratili u stanje od pre 30 godina kada je bilo prirodno da se snima živi bubanj ili živa gitara. Imamo magnetofon, koristimo i analogne varijante, imamo najbolje električne i akustične gitare u Beogradu, ja čak imam “maršal” iz 1968. na kom nijedan lem nije promenjen. Na njemu je svirao gitarista Saša Ranđelović Ranđa, naš prvi gost na albumu – ispričao je Bajaga za Novosti.

On naglašava da je ovo prvi album na kom ga ne zanima nikakva forma u smislu hita, koliko ga samo zanimaju emocije:

– Znači, imam tužnu pesmu, veselu pesmu, bezobraznu pesmu, nadrndanu pesmu, polunadrndanu, poluljubavnu. Pokušavamo samo emocije što pre da prebacimo na traku. Nijedna pesma nije starija od pet godina, a neke su baš sveže, iz oktobra i novembra.

Mada je sa Duškom Kovačevićem radio na nekoliko projekata, sticajem okolnosti nikada nije imao njegovu pesmu na albumu. Do sada.

– Dogovarali smo se da pesmu “Noćima sanjam” radimo za jednu Duškovu predstavu, a možda i film. Nismo odustali od toga, ali se ispostavilo da se to neće odmah raditi. Duško nije imao ništa protiv da pesma izađe pre predstave. Pesma ima stvarno dobar tekst, neku setu koja se ljudima dopadne kad je čuju. Bilo mi je teško da je otpevam, jer je na prvi pogled to pesma o rodnom kraju, zavičaju, a u stvari je o vremenu koje neumitno prolazi. On to jako lepo zna da kaže i to pogađa i mene koji sam malo mlađi od Duška, a pogađa i one mlađe od mene.

Bajaga i Instruktori//Photo: facebook@bajaga.official.page
Bajaga i Instruktori//Photo: facebook@bajaga.official.page

Izlazak novog albuma očekuje se u martu, Bajaga i Instruktori planiraju da objave i boks-set sa kompletnom diskografijom na kompakt-disku i ograničenom tiražu na vinilu (“da mogu jednog dana da pokažem unucima šta im je deda radio”), a prvi singl moći ćemo da čujemo već pred Novu godinu.

– Uvek sam radio kontra.  Prvi singl sa albuma “Sa druge strane jastuka” bio mi je “Zažmuri”. Mnogo spora pesma, ali ispalo je dobro. Sigurno ćemo objaviti singl pre albuma. Dvoumim se između pesme srednjeg tempa i jedne brže. Poslali smo ih na postprodukciju u Njujork, i kad nam vrate, odlučićemo se.

HL/Izvor: novosti.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime