MISTERIJA HOTELSKE SOBE 524 DUGA 20 GODINA… Kako je zapravo umro Majkl Hačins

0
443
Oglasi
Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook
Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook

Pre ravno 20 godina, tog nesrećnog 22.11.1997. sjajni pevač australijske muzičke senzacije INXS pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi broj 524 hotela Ritz Carlton u Sidneju.

Imao je 37.

Hačinsovo telo pronađeno je deset minuta pre podneva. Pevač je potpuno nag ležao iza samih vrata svoje sobe. Istraga je utvrdila da se obesio sopstvenim kaišem, a on je pronačćen u klečećem položaju, okrenut prema vratima.

Odmah su se pojavile spekulacije da je stradao u nekakvoj bolesnoj auto-erotskoj igri, ali nikakvih forenzičkih ni drugih dokaza nije bilo da se to zaista dogodilo. Ipak, misterija je ostala…

Noć ranije, Majkl je večerao sa svojim ocem, poznatim sidnejskim biznismenom Kelandom Hačinsom. Bio je dobro raspoložen, ali zabrinut za ishod rasprave o starateljstvu u Londonu, a otac nije mogao ni da nasluti zašto bi se njegov sin ubio.

Sa Hačinsom su u sobi, od 11 uveče do pet sati ujutro bili i australijska glumica Kim Vilson i njen dečko Endrju Rejment. Majkl ih je zamolio da budu uz njega i podrže ga ako rezultati rasprave o starateljstvu u Londonu budu nepovoljni.

Hačins je, naime, bio u vezi sa TV voditeljkom i bivšom ženom Boba Geldofa, Polom Jejts, s kojom je jula 1996. dobio ćerkicu Tajger Lili. Pola je već imala troje dece iz braka sa Geldofom. Majkl je očekivao da Pola sa bebom Tajger Lili i dve starije ćerke dođe u Australiju na tri meseca, ali je Geldof to stopirao pokrenuvši sudski spor o starateljstvu nad zajedničkom decom.

Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook
Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook

Ali, poslednje noći svog života, Hačins je – kako je ispričala glumica Kim Vilson – bio promenjivog raspoloženja dok je diskutovao o sudskoj proceduri.

Svo troje – Majkl, Kim i Endrju – pili su alkohol, uključujući vodku, pivo, šampanjac i koktele. Dok su glumica i dečko bili u sobi, Hačins je primio poziv od svoje menadžerke Marte Trup iz Njujorka.

Ser Robert Geldof, čuveni britanski roker i još čuveniji humanitarac, primio je od Majkla dva telefonska poziva, prvi oko 5.30 sati ujutro. Geldof je Hačinsa brzo “skinuo” s linije, obećavši da će ga nazvati kasnije.

Polu je Majkl zvao oko 5.38 ujutro i rekao joj da će ponovo zvati Geldofa i preklinjati ga da dozvoli njoj i deci da doputuju u Australiju.

Pola je tada saopštila Majklu da je ročište odloženo za 17. decembar. Majkl je, kako je pričala, “zvučao očajno”. To je značilo odlaganje njegovog viđanja sa ćerkom, pošto je bend trebalo da započne veliku turneju.

Tada je Majkl drugi put pozvao Geldofa. Ponovo – kratak razgovor kao i prvi, u kojem je Hačins, po Geldofovim tvrdnjama, pretio, ali nije zvučao depresivno.

https://www.youtube.com/watch?v=XlHYg-D9JI0

Menadžerki u Njujorku je oko 9.38 pre podne stigla govorna poruka od Hačinsa, u kojoj kaže: “Marta, Majkl ovde. Je..no mi je dosta svega!”

Odmah je pozvala hotel, ali telefon u sobi je zvonio, bez odgovora.

Kasnije, stigla joj je nova poruka na telefonsku sekretaricu. Hačins je zvučao povređeno, govorio je sporo.

Menadžerka se zabrinula, pa je pozvala kolegu Džona Martina, koji je bio tur menadžer INXS. Martin je već bio primio poruku od Hačinsa da “danas neće moći da vežba”. Proba je bila poslednja pred veliku turneju i bila je veoma važna. Svi su očekivali da uživo ponovo slušaju hitove poput “Need you tonight”, “Mistify”, “Devil Inside”, “Suicide Blonde”, “Never Tear Us Apart”…

Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook
Majkl Hačins, INXS/Photo: facebook

Tog jutra, dva poziva od Majkla primila je i njegova bivša devojka, iz perioda kad nije bio zvezda, Mišel Benet, koja mu je ostala najverniji prijatelj. Prva poruka bila je na telefonskoj sekretarici i Majkl je, kako kaže, “zvučo pijano”. Oko 9.45 zvao je drugi put – “plakao je i zvučao veoma uzrujano”.

Zabrinula se i odmah došla u hotel Ritz Carlton. Međutim, niko nije otvarao vrata hotelske sobe – iako je snažno lupala. Nije odgovarao ni na telefonske pozive. Napisala je poruku i ostavila je na recepciji.

Benetova kaže da Hačins nikad nije spominjao samoubistvo.

Hačinsovo beživotno telo pronađeno je u 11.50 sati. Bio je go i ležao iza vrata sobe.

Kako navodi islednik, Hačins se očigledno obesio o sopstveni kaiš, ali je pao pošto je pukla šnala na kaišu, pa je završio licem na dole, na kolenima.

Hačinsova majka, Patricija Glasop, potvrđuje da je Majkl bio depresivan i da mu je londonski doktor prepisao sedativ “prozak” još decembra 1995. Tri nedelje pred smrt, ponovo mu je prepisan “prozak”.

Psihijatar koji je razgovarao sa njim oktobra 1997, mesec dana pred smrt, ističe ipak da nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi roker mogao da izvrši samoubistvo.

Analiza krvi pokazala je da je Hačins pred smrt koristio alkohol, kokain, “prozak” i još nekoliko lekova.

“Uzrok smrti je vešanje. U uzrok smrti nije uključena druga osoba, pa formalnom istragom ništa ne bismo postigli”, napisao je islednik u ovom slučaju i zaključio da je slučaj “jasan” – samoubistvo.

Nepune tri godine kasnije, 17. septembra 2000, pronađena je mrtva i Pola Jets.

Žena koja je “smuvala” Geldofa tako što ga je pratila na koncert u Pariz još 1976, da bi ga dvadeset godina kasnije ostavila pošto je upoznala Hačinsa (i kolegama na snimanju intervjua s frontmenom INXS rekla: ”Moram imati ovog dečka!”), umrla je na 10. rođendan svoje najmlađe ćerke iz braka sa Geldofom: u 41. godini predozirala se heroinom.

Starateljstvo nad ćerkom Majkla i Pole, Tajger Lili, dobio je Bob Geldof, uz saglasnost Majklovih roditelja – da bi devojčice odrastale zajedno.

Šta se zaista dogodilo u sobi 524 verovatno nikad nećemo saznati.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime