Home»Kultura»La Linea dolazi u Beograd… Gostovanje strip izložbe “Živeo Kavandoli!” u Ciglani

La Linea dolazi u Beograd… Gostovanje strip izložbe “Živeo Kavandoli!” u Ciglani

7
Shares
Pinterest Google+
La Linea/Photo: facebook@La Linea di Osvaldo Cavandoli
La Linea/Photo: [email protected] Linea di Osvaldo Cavandoli

Izložba “Živeo Kavandoli!” koja je početkom oktobra bila otvorena u Pančevu u okviru trećeg Nova Festivala, gostovaće od 18. do 25. novembra u Ciglani u Beogradu.

Zbog velikog interesovanja javnosti širom Srbije, producenti izložbe – Udruženje KomunikArt, Italijanski institut za kulturu i MUSIL, odlučili su se da publici u Beogradu prikažu radove više od stotinu umetnika širom sveta, koji su stvarali u čast velikog animatora Osvalda Kavandolija i njegove najpoznatije kreacije, La Linee.

Otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 18. novembra u 20:00 časova u Ciglani.

Zograf i La Linea/ Photo: KomunikArt
Zograf i La Linea/ Photo: KomunikArt

U čast Osvalda Kavandolija i La Linee, a na predlog njegovog najpoznatijeg studenta, Pjera Tonina, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizovala je u oktobru mesecu strip izložbu na kojoj je učestvovalo više od 100 strip autora iz celog sveta, među kojima  i domaći autori Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

Tom prilikom Srbiju su posetili Osvaldov sin, dokumentarista Serđo Kavandoli, japanska strip crtačica Fusako Jusaki i najpoznatiji italijanski animator, Osvaldov učenik, Pjero Tonin.

“La Linea” je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest.

Kavandoli je stvorio “La Lineu” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike.

Međutim, “La Linea” se uskoro seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz više od 250 epizoda.

Prva epizoda “La Linee”…

Previous post

Šta se sve desi kad ekipa slavi dve decenije od osvajanja titule u košarci... Predstava "Šampioni" 16. novembra u KC Čukarica

Next post

Iron Maiden na velikoj evropskoj turneji... Kod nas, nažalost, neće svraćati... a najbliže su u Zagrebu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *