SVE TAJNE SIDNEJSKE OPERE… Koštala je “kao Svetog Petra kajgana”, a meštanima je bila trn u oku

0
324
Oglasi
Sidnejska opera/Photo: Pixabay
Sidnejska opera/Photo: Pixabay

Iako možda još niste imali mogućnosti da “odate počast” Australiji svojom posetom, sigurno znate kako izgleda možda najpoznatija opera na svetu. Godišnje ona privuče više od 1.500.000 turista i na spiskovima mesta koje se isplati posetiti nalazi se uvek pri vrhu.
Ali, uprkos svojoj slavi, ona krije tajne o kojima možda do sada ništa niste znali.

1. Bila je dizajnirana na takmičenju
Dobila je ime 1952. godine, kada je tadašnji premijer Južnog Velsa objavio javni konkurs za dizajn operske zgrade. Takmičenje se otvorilo nekoliko godina kasnije i na njemu je bilo izabrano 233 dizajnera iz 32 zemlje. Pobednik je bio danski arhitekta, Jorn Utzon, a plan njegovog dizajna je bio da se zgrada uklopi u luku isto kao jedro broda. Izgradnja je počela 1957. godine, ali to nije bila laka “plovidba”.

2. Meštani nisu podnosili Operu
Plan za izgradnju operske zgrade među stanovnicima prvo nije bio naročito popularan. Troškovi, koji su stalno rasli, samo su odmagali u podizanju simpatije stanovnika Sidneja prema izgradnji. Izgradnja je trajala četiri godine, kada je došlo do problema izgradnje krovne cerade. Na kraju, kako su rashodi bivali sve intenzivniji, ministar, odgovoran za projekat, odbio je da plati arhitekti Utzonu.

Sidnejska opera/Photo: Pixabay
Sidnejska opera/Photo: Pixabay

3. Izgradnja je prekoračila budžet od 95 miliona dolara
Utzon je na kraju odstupio od projekta, ali nove arhitekte su, umesto da štede novac, zahtevale još više finansijskih sredstava. Posle 16 godina gradnje, konačna suma za projekat se popela na 102 miliona dolara. Projekat je morala da finansira državna lutrija.

4. Ona je dom najvećih mehaničkih orgulja
Opera je dom “Grand Orgulja”, koje su smeštene u koncertnoj sali. Sačinjene su iz 10.154 svirala i najveće su svoje vrste na svetu.

5. Kraljevsko otvaranje
Opera je konačno bila otvorena u oktobru 1973, a otvaranju je prisustvovala kraljica Elizabeta II. Prvi nastup je nosio naziv “Australian Opera’s War and Peace”.

Sidnejska opera/Photo: Pixabay
Sidnejska opera/Photo: Pixabay

6. Danas nudi više od same opere
Zgradu Sidnejske opere svake godine poseti više od million i po gostiju, a pruža različite aktivnosti i predstave, od komedija preko kabarea do koncerata klasične muzike. Svake godine nudi izbor velikog broja predstava, smotri i aktivnosti.

7. Night at the Opera
Postoji je predlog da se posetiocima omogući da ovde provedu i do dve noći u jednom od šest krila zgrade, bez potrebe da se izvrše strukturalne promene za prijem “spavača”.

HL/Izvor: redinfoportal.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime