Home»Film»BEOGRADSKA PREMIJERA DOKUMENTARCA “ZAROBLJENO VREME”, ili kako nas je Peca Popović vratio u godine kada smo živeli rokenrol

BEOGRADSKA PREMIJERA DOKUMENTARCA “ZAROBLJENO VREME”, ili kako nas je Peca Popović vratio u godine kada smo živeli rokenrol

4
Shares
Pinterest Google+
Zarobljeno vreme, premijera/Photo  YouTube printscreen
Zarobljeno vreme, premijera/Photo YouTube printscreen

Film “Zarobljeno vreme” u četvrtak uveče imao je beogradsku premijeru u Dvorani kulturnog centra, a publika je burnim aplauzima nagradila dugometražni rok dokumentarac i s oduševljenjem pozdravila njegovog glavnog aktera, uticajnog rok publicistu Petra Pecu Popovića, kao i reditelja i scenaristu Milana Nikodijevića i filmsku ekipu.

Zaboravljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:
Zarobljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:

Od brojnih muzičara i novinara koji se pojavljuju u filmu, koji govori o Peci Popoviću i jugoslovenskoj pop-rok sceni, premijeri su prisustvovali Kornelije Kovač, Momčilo Bajagić Bajaga, Srđan Gojković Gile, Žika Jelić, Kaliopi, Petar Janjatović, Milomir Marić, Ivan Bećković i Bole Bošković.

Među zvanicama na premijeri bili su muzičari Dragi Jelić, Dejan Cukić, Ana Stanić i Nikola Čuturilo, predsednik SANU Vladimir Kustić, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović, legendarni fudbaler Crvene zvezde Dušan Dule Savić, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Publici su se predstavili i snimatelj i dizajner zvuka Aleksandar Stojšin, montažer Aleksandar Komljenović, snimatelj Aleksandar Ramadanović, direktor fotografije Jovan Milinov i producent Siniša Bokan.

– Prošlo je 43 godine od kada sam upoznao Pecu Popovića, na šestom rođendanu emisije “Veče uz radio” u dvorani Doma sindikata. Od tada čekam trenutak da izgovorim ovu najavu: Dobri duh jugoslovenskog rokenrola i dobri duh Beograda Petar Peca Popović – rekao je Nikodijević.

Peca Popović je rekao da mu je “srce puno” što su premijeri prisustvovali njegovi “učitelji, uzori, prijatelji i porodica”.

– Srećan sam što je večeras među nama nekoliko osoba koje su odredile moj život. Ovde je Miloš Sekulić, prvi gitarista prve beogradske grupe koja je svirala za Novu godinu 1960. a zvali su se Beogradske iskre. I sada se sećam 1966. kada smo osnivali časopis Gong, kada je jedan vojnik sedeo na radijatoru i pričao kako će doći u Beograd i praviti muziku. Bio je to Kornelije Kovač – prisetio se Popović.

Zaboravljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:
Zarobljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:

Prema njegovim rečima, pošto za jednu igranku 1966. godine u Topčiderskoj noći nije mogla da svira grupa Vesnici (od kojih je premijeri prisustvovao Nebojša Nešković), angažovana je grupa Džentlmeni. Pošto na kraju na svirci nije bilo prodato dovoljno ulaznica da Džentlmeni budu isplaćeni, Peca je njihovom članu Žiki Jeliću obećao da će mu dati novca koliko ima, a da će sutra doneti ostatak.

– Prodao sam reket sa kojim sam bio prvak osnovne škole u ping-pongu, i doneo sutra ostatak Žiki, koji se iznenadio, jer nije očekivao pare. To je čovek sa kojima nikada nismo pravili nikakve ugovore, a sve što smo radili bilo je na reč i na obraz. I zato je to što smo radili valjalo… Pripadam generaciji koja je verovala da rokenrolom možemo promeniti sebe i svet. Od tog urlika danas je ostao vapaj, a vama hvala što ste se setili tog vremena – naglasio je Popović.

“Zarobljeno vreme“ je na redovnom bioskopskom repertoaru DKC-a 10, 11. i 12. novembra (17:00). Inače, premijera filma “Zarobljeno vreme” bila je 5. jula u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festivala muzičkih dokumentaraca u region, gde je dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa “Kino region” na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

Evo šta su o filmu rekli posle premijere…

Petar Janjatović: Mogu misliti koliko se autor mučio sa tolikom količinom materijala da sabije u relativno kratku formu filma. Meni je sve jasno, znam te ljude, znam mnoge te priče… Ne mogu da pretpostavim kako će sve ovo doživeti mladi koji ne mogu da percipiraju celu priču. Ja sam Pecu upoznao 1971. godine, počeo sam u emisiji “Veče uz radio“, i to je jedna jako lepa istorija. Super je da je neko u ovo vreme, koje je jezivo komercijalno, uspeo da napravi jednu ovako divnu, a ujedno nekomercijalnu stvar.

Žika Jelić: Pun sam utisaka, super je sve zabeleženo, a Peca je živa enciklopedija, seća se momenata, imena, događaja, datuma, svega… Jako sam se pronašao u periodu koji je obrađen i sada me drži utisak kako je to vreme nekako jako brzo prošlo.

Zaboravljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:
Zarobljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:

Dragi Jelić: Nisam očekivao ovakav film, strašno me je pogodio. Cela ta priča o Peci i tom vremenu, muzici koju smo stvarali. Film budi emocije, ali ne o Jugoslaviji kao takvoj, već za nekim bezbrižnim životom, sjajnim druženjem i atmosferom koja se verovatno neće nikada ponoviti.

Srđan Gojković Gile: Super su mi utisci, bio je ovo prelep povratak u vreme u kojoj smo mi, jedna sada starija generacija, odrastali.  Ovo je priča koja je bila deo našeg života. Jedva čekam da gledam seriju koja će biti duža i detaljnija.

Dušan Dule Savić: Peca i autor filma (Milan Nikodijević) su nas vratili u jedno vreme koje smo živeli i koje smo voleli. Ja sam čak kum Pecinoj ženi i veliki smo prijatelji, tako da verujem da je ne samo za mene, već i za njega ovo bilo jako emotivno veče.

Zaboravljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:
Zarobljeno vreme, premijera/Photo Teodora Vulović:

Momčilo Bajagić Bajaga: Peca Popović je odavno zaslužio da neko napravi film o njemu i mnogo mi je drago zbog toga. Ovo je veoma lep film koji, naravno, ne može da pokaže sve što je Peca uradio, ali u dobrom delu može da ljudima, koji ga ne znaju dovoljno, skrene pažnju na izuzetnost njegovog rada.

Dejan Cukić: Moji utisci su potresni jer je to bio emotivan povratak u neko drugo, prelepo vreme. Veoma je bilo lepo setiti se nekih stvari.

Nikola Čuturilo: Puno dobre i pozitivne energije, mnogo emocija… Svi smo živeli i radili zajedno, a sada na filmu to izgleda kao “rijunajted“, kao da smo svi ponovo zajedno. Jako je bilo lepo gledati taj povratak u neka druga vremena.

Ana Stanić: Film je sjajan i jako sam ga emotivno doživela. Uživaće svi koji ga pogledaju, pa verujem čak i oni mlađi kojima nije blisko to vreme.

 

Previous post

Infest i Bombarder... Domaća pojačanja Belgrade Metal Meetinga

Next post

Nije sasvim običan "balkanski šarlatan"... Magnifico u Ateljeu 212 promovisao novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *