Vodimo vas u obilazak svetskih prestonica džeza…

0
81
Photo: Facebook @neworleans
Photo: Facebook @neworleans

Džez je jedan od muzičkih žanrova koje ili volite ili ne volite, a neki kažu kako je samo stvar u tome da li  ga razumete ili ne.

Bilo da ga volite (razumete) ili ne, predstavljamo vam takozvane “džez” gradove, koji bi mogli i one “najupornije” da navedu da se predomisle i zavole džezere.

Photo: Facebook @neworleans
Photo: Facebook @neworleans

Na prvom mestu je svetska prestonica džeza – Nju Orleans,  grad koji slavi džez u svim njegovim oblicima, uključujući soul, gospel i mnoge druge.

Pored toga što je ovaj grad mesto rođenja jednog od najvećih džez muzičara svih vremena – Luja Armstronga, Nju Orleans bukvalno živi džez, pa je sasvim normalno da ga čujete kuda god da krenete – u lokalnim brijačnicama, barovima i klubovima.

Luj Amstrong/ Photo> pixabay.com
Luj Amstrong/ Photo> pixabay.com

Sledeći na spisku je Njujork. Dovoljno je reći da je u pitanju grad u kom se nalazi neponovljivi Brodvej sa svojim sjajnim mjuziklima.

Džez je u ovom gradu uglavnom odlazio u područje bluza, a poznat je i po velikim bendovima koji su razvili sving, nešto bržu muziku uz koju se moglo fino plesati.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Poznavaocima džeza svakako na ovoj muzičkoj mapi ne bi promakla ni Havana.

Kad je reč o Kubi, džez potiče kao mešavina salse, timbe i rumbe, a može se čuti na gotovo svakom koraku. Muzika je za Kubance nešto kao lek, koji se svakodnevno mora uzimati i to u više navrata.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Pariz je svoju džez priču započeo negde tokom Prvog svetskog rata, kad ga je lokalno stanovništvo upoznalo preko afroameričkih vojnika.

Po završetku rata, mnogi američki muzičari odlučili su da se trajno nasele u francusku prestonicu i upravo je taj period obeležen kao vreme u kome je džez u Parizu dosegao svoj vrhunac. Otvoreni su mnogi džez klubovi i barovi koji uspešno posluju do danas.

Izvor: Dnevnik.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime