Knjiga je pobedila! 519 izlagača, 515 pratećih programa, 10 izložbi… Završen 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

0
42
Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna

Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung predao je juče otvorenu knjigu Muhamedu Amin Belažu, ambasadoru Kraljevine Maroka, i na taj način simbolično zatvorio 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga počasni gost su bile četiri zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija.

Na sledećem 63. Sajmu knjiga u Beogradu počasni gost biće Kraljevina Maroko.

Predsednik odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović naglasio je da je na upravo završenoj smotri knjiga bilo preko 1000 učesnika i više direktnih izdavača nego prošle godine.

– Naš odbor je imao tri zadatka: da sačuvamo tradiciju, unapredimo programe i da našu posredničku ulogu između čitalaca i pisaca unapredimo. Ove godine imali smo 519 direktnih izlagača, dok ih je prošle godine bilo 480. Imali smo i veći broj domaćih direktnih izdavača, 403 ukupno. Kada je reč o inostranim direktnim izlagačima, ove godine bilo ih je prisutno 116, a prošle 68. Na Sajmu knjiga je bilo ukupno 1033 učesnika i to izlagača, siuzlagača i zastupljenih firmi. Posetioci su imali priliku da budu deo 525 programa od čega je 10 izložbi –  kazao je Avramović.

Sajam knjiga/Photo: LAguna.rs
Sajam knjiga/Photo: Laguna.rs

Jung je istakao gostoprimstvo Beograda i priliku da četiri zemlje predstave svoju književnost na nemačkom jeziku.

– Imali smo posebno zadovoljstvo da učestvujemo na jednom od najvećih sajmova ovog tipa. Svi smo uživali u saradnji sa našim partnerima u Beogradu i predstavnicima gradske vlasti. Imali smo i veliku podršku lokalnih partnera kao što su “Krokodil” i “Traduki”. Zahvalni smo na interesovanju koje je publika u Srbiji izrazila za nemačku kulturu, jezik i književnost i verujem da će tradicionalno dobre veze između Nemačke i Srbije biti produbljene. Čestitam i ambasadoru Maroka preuzimanje statusa počasnog gosta sledeće godine – kazao je Jung.

Ambasador Maroka ocenio je da je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu organizovan na vrhunski način.

– Čestitam i počasnim gostima na izuezenom nastupu. Srećan sam što je Maroko prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na Beogradskom sajmu knjigu. To će omogućiti posetiocima da se upoznaju sa svim dimenzijama marokanske kulture. Maroko je ponosan na svoju kulturu, svoju posebnost i otvorenost prema svetu – kazao je Amin Belaž.

Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, izrazila je zadovoljstvo što će Maroko biti počasni gost na sledećem 63. sajmu knjiga.

– Sigurna sam da će prisustvo pisaca i izdavačkih kuća iz nama prijateljske zemlje na Sajmu knjiga izazvati veliko interesovanje čitalačke publike, jer Maroko ima veoma važnu i veliku književnu tradiciju – kazala Jevtić.

Photo: Facebook: @laguna.knjige
Photo: Facebook: @laguna.knjige

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Novinarska nagrada izdavaču za najprofesionalniji odnos prema medijima uručena je izdavačkoj kući “Laguna”. Članovi  žirija saopštili su da ceo tim te izdavačke kuće “brine da informacija pravovremeno stigne do novinara”.

Nagrada za najprofesionalniji odnos prema medijima sastoji se od povelje i rada slikarke – grafičarke Dace Marković.

– Veliki broj promocija, tribine Laguninog književnog kluba i sada već više od pola miliona članova Kluba čitalaca, pokazatelj su odličnog rada ove izdavačke kuće čiji su pisci tri godine zaredom dobijali Ninovu nagradu – navodi se u saopštenju Lagune.

Laguna objavljuje knjige svetskih i domaćih autora, kao i klasike srpske književnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime