Home»Muzika»Jazz»Sanja Marković predstavlja debi album “Ascension” na Beogradskom džez festivalu

Sanja Marković predstavlja debi album “Ascension” na Beogradskom džez festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Sanja MArković/Photo: Dalibor Danilović
Sanja MArković/Photo: Dalibor Danilović

Kompozitorka, multiinstrumentalistkinja i vokal Sanja Marković predstaviće svoj autentični muzički izraz albumom “Ascension” na 33. Beogradskom džez festivalu, 30. oktobra u 23h u Domu omladine.

Ova vrsna umetnica stupa na binu sa najsmelijim članovima džez garde u Beogradu, u okviru showcasea mladih srpskih džez bendova.

Kompozitor, vokalistkinja, multiinstrumentalista i aranžer Sanja Marković svojim toplim, zavodljivim a opet smelim zvukom pažnju na sebe skrenula je najpre na klupskoj sceni i u teatru, energijom eklektičnog sastava Brazilian Jazz Collective, kao i nastupima sa Big Bendom RTS-a. Čekao se njen autentični otisak – debi album.

Kulminaciji ovog amalgama melodija, prethodila je njena ljubav prema džezu, krojenje muzičke veštine na FMU, zatim na Levine School of Music uz dinamičan život i karijeru u SAD-u, otkrivanje pronicljvih motiva rođenih iz poštovanja prema mitologiji i folkloru kao i čežnja za izražavanjem muzičkog predanja Afrike i Brazila. Na kraju je stupila želja i spremnost da svojom maštom i veštinom svoje strasti spoji u svojstveni muzički izraz. Spretni glas, ali ne i samo to – ukoliko je inspiracija povede u drugom pravcu ona kači svoj saksofon ili gitaru oko vrata ili se smešta za klavir i započinje zavodljivu muzičku igru sa najboljim kolegama iz branše. To je siže muzičkog putovanja u sali Amerikana 30. oktobra.

Sanja MArković/Photo: Dalibor Danilović
Sanja MArković/Photo: Dalibor Danilović

Debi izdanje njenog stvaralaštva “Ascension” objavljeno je u okviru džez etikete muzičke kuće Metropolis. Sastoji se od sedam numera, potkovanih iskustvom, zrelošću i udruženom virtuoznošću njenih kolega – Aleksandar Grujić (klavir), Milan Nikolić (kontrabas), Miroslav Tovirac (bas), Peđa Milutinović, Igor Malešević i Petar Radmilović (bubanj) Rastko Obradović (tenor saksofon) Maks Kochetov (sopran saksofon) Ivan Radivojević (truba), Milena Jančurić (flauta), Julijana Marković (violončelo), Mina Mladenović (violina), Gorana Ćurgus (harfa).

“Ascension” predstavlja vešt akvarel klasičnog i savremenog džeza, obojen elektronikom i diskretno začinjen ukusom etno-džeza. Sanja glas, poput saksofona, koristi kao svojstveni instrument koji doseže sazvežđa neverovatnog višeglasja. Njen stvaralački izraz se ne može precizno spakovati u zaseban žanr, jer bi to ukinulo celokupnu fuziju koja odražava njenu svestranost i kosmičku muzičku bajku.

Bajku u kojoj, da podsetimo, možete da uživate 30. oktobra od 23 sata u Domu omladine.

HL

Previous post

Znate li gde je najbolja soul i funk svirka u gradu... Soul Kitchen band ove subote u Starom Bitefu

Next post

Pre četiri godine sa scene je zauvek sišao čovek čiji je život bio Walk On The Wild Side

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *