Uloge koje su promenile živote holivudskih zvezda…

0
110

Glumci ponekad odu korak dalje kako bi se pokazali što bolje u ulozi u kojoj se nađu. Njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan, a evo glumaca koje je rad na filmovima zauvek promenio.

Izabela Ađani – “Posession” (1981)

Izabela Ađani (Posession)/ Photo: imdb.com
Izabela Ađani (Posession)/ Photo: imdb.com

Ljubitelji horora dobro se sećaju filma “Posession”, a posebno Izabele Ađani, koja je svoju ulogu odradila maestralno, što joj je i osiguralo Cezara u kategoriji najbolje glumice.

Međutim, njena predanost je imala svoju cenu. Glumica je kasnije za jedan francuski časopis izjavila da ju je film psihički iscrpio i da su bile potrebne godine psihoterapije da ulogu Ane izbaci iz sebe. Dodala je i da se više nikada ne bi upustila u tako zahtevnu ulogu.

Edrijen Brodi – “The Pianist” (2002)

Edrijen Brodi (The Pianist)/ Photo: imdb.com
Edrijen Brodi (The Pianist)/ Photo: imdb.com

“The Pianist” Romana Polanskog  svoj veliki uspeh dobrim delom duguje odličnoj glumi Edrijena Brodija, koji je za ovu ulogu osvojio i Oskara.

Priprema za ulogu bila je naporna. Brodi je rasprodao sve što je imao, prekinuo veze sa prijateljima i preselio se u Evropu.

Međutim, pravi očaj osetio je tek kada je morao fizički da se transformiše iscrpljujućim gladovanjem. Za BBC je izjavio:
– U životu sam iskusio gubitak, osetio tugu, ali nisam bio svestan očaja koji dolazi s glađu.

Uloga ga je iscrpila fizički i psihički i kasnije je priznao da mu je bila potrebna godina i po da se stvari vrate u normalu.

Kolin Firt – “The King’s Speech” (2010)

Kolin Firt (The King’s Speech)/ Photo: imdb.com
Kolin Firt (The King’s Speech)/ Photo: imdb.com

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Džordž V, Firt je morao savršeno da “skine” mucanje s kojim se njegov lik borio.

I baš kao pravi kralj, i Firt je morao da uzima časove koji su mu pomagali da verodostojnije oponaša Džordža.

To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promenile jer je imitirao i nervozne tikove koje je Džordž imao.

Toliko se uživeo da posle završetka snimanja nije mogao da prestane da muca, pa bi mu se i mesecima kasnije to iznenada vraćalo tokom intervjua.

Hju Lori – “House” (2004-2012)

Hju Lori (House)/ Photo: imdb.com
Hju Lori (House)/ Photo: imdb.com

Problem koji je Firt imao s mucanjem, Lori je imao sa šepanjem. Naime, osim što je savršeno skinuo američki naglasak (producenti su izričito tražili “pravog Amera” i izabrali Lorija ne znajući da se radi o Britancu), Lori je svo vreme snimanja morao da šepa.

Treba uzeti u obzir i to da je serija snimana osam godina, što se svakako odrazilo na njegov hod, pa je te probleme vukao tri godine posle završetka snimanja.

Bob Hoskins – “Who Framed Roger Rabbit” (1988)

Bob Hoskins razvio je blagi slučaj šizofrenije. Pošto se radilo o kombinaciji animiranog i igranog filma, Hoskins je tokom snimanja morao da se pretvara da razgovara sa stvarnim ljudima iako je čuo samo glasove.

Kako bi sebi olakšao posao, Hoskins tvrdi da je naučio kako da halucinira i zaista vidi likove s kojima je pričao.

U jednom intervjuu priznao je da mu se dešavalo da vidi zeca i posle završenog snimanja filma. Lekar mu je zbog toga preporučio da napravi pauzu i odmori se od glume.

Hit Ledžer – “The Dark Knight” (2008)

Hit Ledžer (The Dark Knight)/ Photo: imdb.com
Hit Ledžer (The Dark Knight)/ Photo: imdb.com

Kad smo već kod ludila, treba se setiti i Hita Ledžera i njegove pripreme za ulogu Džokera. Uloge za koju je posthumno dobio Oskara i koju mnogi smatraju najboljim delom drugog filma o Betmenu.

Ipak, mnogi su uvereni da su baš pripreme za ovaj film “kumovale” njegovom predoziranju.

Za ulogu se pripremao u potpunoj izolaciji. Zatvarao bi se u stan i naporno vežbao za ulogu psihopate. Ledžer je vodio dnevnik u kom je otkrio kako je nedeljama spavao samo po dva sata i da se na trenutke gubio, a verovatno i pronalazio spas u kombinaciji lekova.

Obdukcija je pokazala da se radilo o pilulama za spavanje, sredstvima protiv bolova i tabletama za smirenje.

Dženet Li – “Psycho” (1960)

Glumica Dženet Li najpoznatija je po ulozi u Hičkokovom klasiku, a malo ko može da zaboravi kultnu scenu pod tušem. Posebno Li.

Uloga je na nju ostavila toliki trag da je do kraja života odbijala da se kupa pod tušem, već isključivo u kadi.

U retkim trenucima kada je bila prisiljena da koristiti tuš, neprestano bi gledala prema vratima za slučaj da se ne pojavi manijak s nožem.

Džejms Kromvel – “Babe” (1995)

#JamesCromwell

A post shared by Marya (@oldfilmsflicker) on

Simpatični film o prasetu s misijom nije pretvorila Kromvela u zvezdu iako je, realno, imao glavnu ulogu, ali pretvorila ga je u vegetarijanca.

Iako ni pre toga nije bio preterano lud za svinjetinom, rad na filmu totalno ga je preobratio.

Zavoleo je prasiće i od tada je aktivni borac za prava životinja. Njegova namjera je da učini sve kako bi zaustavio patnje životinja.

Izvor: cdm.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime