Home»Pulse»Jessie Ware – Glasshouse: Oda bliskosti za proklete emotivce

Jessie Ware – Glasshouse: Oda bliskosti za proklete emotivce

7
Shares
Pinterest Google+
Džesi Ver/Photo: Promo
Džesi Ver/Photo: Promo

Jessie Ware – Glasshouse: 

Izdavač: Universal Music
Spisak pesama:
Midnight 3:57
Thinking About You 3:28
Stay Awake, Wait For Me 3:35
Your Domino 3:47
Alone 3:36
Selfish Love 3:57
First Time 4:05
Hearts 3:33
Slow Me Down 3:24
Finish What We Started 3:49
Last of the True Believers (feat. Paul Buchanan) 3:53
Sam 5:15
Til the End 3:02
Love To Love 3:31
Hearts (Acoustic) 3:30
Alone (Acoustic) 3:46
Last of the True Believers (Acoustic) 3:41

Marija M. Karan

Marija M. Karan
Marija M. Karan

Marija M. Karan je Music & Masmedia Multitasker i trenutno radi kao koncertni promoter, organizator programa, PR i asistent direktora Muzičke omladine Beograda.
Završila je muzičku školu Josip Slavenski, diplomirala etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti, a završava doktorske studije na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti.
Bila je muzički i odgovorni urednik na radiju, a glas je, osim sjajnim radio emisijama, pozajmjivala i za brojne reklame. Kao novinar napisala je brojne britke tekstove, posebno na muzičke teme i radila kao PR nekolicini značajnih muzičkih imena s ovih prostora. Od samog starta portala Headliner.rs na našoj je strani.

Sofisticiranost, elegancija, snaga, osećajnost, senzualnost…. samo su neke od osobina kojima se može opisati muzički izraz Britanke Džesi Ver (Jessie Ware). Ova tridesettrogodišnja dama kristalno čiste i tople boje glasa podjednako je upečatljiva kao interpretator i autor. Uprkos vanserijskom talentu, Ver ne potiče iz muzičke porodice, niti je formalno muzički školovana. Diplomirala je Englesku literaturu na prestižnom Univerzitetu Saseks, a svoju profesionalnu karijeru je započela zapravo kao novinar u štampanim medijma i na televiziji. Posao u medijima i lična poznanstva sa brojnim britanskim muzičarima rezultirali su time da je Džesi Ver spontano i zapevala i to prateće vokale. Zanimljiv podatak je da je upravo ona zajedno sa svojom prijateljicom Florence Welch otpevala back vokale na čuvenom albumu Ceremonials (2011) benda Florence and the Machine.

Tokom 2012. godine zahvaljujući diskretnom, ali dobrom pozicioniranju u britanskoj muzičkoj industriji Džesi Ver objavljuje svoj debi album Devotion sa kojeg se izdvajaju singlovi “Running” i “Wildest moments”. Retro prizvuk, mešavina elemenata pop, soul/rnb, electro muzičkih žanrova, kompleksni aranžmani, na momente ambijentalnog prizvuka uz izuzetnu muzikalnost Džesi Ver rezultirali su nominacijom za prestižu Mercury nagradu za najbolji album godine. Takođe, pesme prvog albuma, te eterična interpretacija Verove, neodoljivo podsećaju na muzički izraz Sade Adu.

Džesi Ver pravi korak dalje, te podiže ličnu umetničku lestvicu više drugim izdanjem Tough love (2014) koje je apsolutno pozicionira u vrh najrespektabilnijih kantautora današnjice. Electro pop hit singlovi “Tough love” i “Champagne kisses” (u kome Ver ide tragom izuzetne Robyn), akustična balada sa soulful/gospel prizvukom “Say you love me” koju potpisuje sa čuvenim Edom Širanom (Ed Sheeran), te uptempo, optimistična i prizvukom ambijentalna pesma “You & I” definitivno nam pružaju uvid  u ono šta Džesi Ver može umetnički da ponudi. S jedne strane neosoprno trendi i komercijalna, u korak sa zahtevima muzičkog tržišta i aktuelnih trendova, te bespogovorno lična, autentična, posebna i specifična Džesi Ver se pozicionirala kao igrač na duge staze kada je reč o svetskoj muzičkoj sceni.

I konačno stižemo do ovih dana itekako aktuelnog, novog albma Džesi Ver – Glasshouse (2017). Odgovarajući na pitanje o naslovu svog novog izdanja u izjavi za magazin Bilboard, Džesi Ver je istakla da je inspirisala pesma britanskog pisca Edvarda Tomasa (Edward Thomas) “I Built Myself a House of Glass”, te da je naziv “Staklena kuća” asocira na nešto prelepo što se lako može uništiti. Album Glasshouse je muzička intimna i emotivna ispovest Džesi Ver, koja kroz dvanaest pesama zapravo predstavlja brojna emotivna stanja kroz koje svako od nas prolazi i preživljava ih.

Album Glassgouse najavio je retro elektro pop “Midnight” koji momentalno ulazi u uši prvim taktovima i gde Džesi Ver pokazuje apsolutno svoju vokalnu dominantnost i kao da nas vraća u eru soulful elektro hitova 80-tih odevenih u savremeno ruho; I momentalno je postalo jasno da će se pred nama naći još jedan izuzetni album Džesi Ver.

Ova činjenica ubrzo je potvrđena i drugim hit singlom – “Selfish love” svojevrsnim muzičkim sedativnim flertom u bossa nova stilu (jedan od onih uz koji mi devojke krišom bosonoge plešemo).

Treći i aktuelni hit singl poslednjeg albuma Džesi Ver – “Alone” počinje vokalnim motivom koji direktno asocira na čuvenu “No more I love you’s” Eni Lenoks (Annie Lenox) no nakon sanjivog intra obojenog pucketanjem prstima, akordima na klaviru i vokalom, pesma se razvija u kompleksnu neosoul formu i jednu od najiskrenijih i najintiminijih ispovesti Džesi Ver na ovom albumu. I upravo govoreći o procesu rada na novom izdanju Ver je napomenula: “Nikada se nisam osećala ovako udobno u sopstvenoj koži, profesionalno i privatno. Sigurna sam u sve svoje odluke”.

Kada ste sami vešti u kreiranju sopstvenog muzičkog stila, te kao autorsku i producentsku podršku imate znalce i imena kao što su: Bendžamin Levin (Benjamin Levin),  Nejtan Perez (Nathan Perez), Rajan Teder (Ryan Tedder), Kašmir Ket (Cashmere Cat), Džulija Majkls (Julia Michaels), Nina Nezbit (Nina Nesbitt), Ed Širan (Ed Sheeran) i mnogi drugi – uspeh je zaista neminovan. Kao što se iz priloženog može i videti, Džesi Ver je vrlo zahtevna i po pitanju video rešenja za svoje muzičke numere, pa su njeni spotovi uglavnom specifične vizuelne umetničke dramske forme.

Kada vam neki album već na prvo slušanje “uđe pod kožu” teško je biti objektivan i preporučiti na šta treba obratiti pažnju. Retka su izdanja koja do te mere s jedne strane čine pesme koje su zasebni estetski entiteti, a s druge formiraju zaokruženu formu koja daje muzički identitet samog umetnika koji potpisuje album.

Ukoliko niste preterano emotivni pustite album dok nešto radite, ili još bolje – u vožnji i prijaće vam. Ukoliko ste prokleti emotivci i pratite s punom pažnjom i muziku i tekst – spremite se na emotivni ringišpil sa Džesi Ver – “Thinking About You”, “Stay Awake”, “Wait for Me”, “Your Domino”, “First Time”, “Hearts”, “Slow Me Down”, “Finish What We Started”, “Last of the True Believers”, “Sam”… neke od ovih numera će vas možda pogoditi, neke vas razgaliti, te možda inspirisati da konačno okrenete nečiji telefon ili nekoga jednostavno – zagrlite.

Album Glasshouse Džesi Ver pre svega je svojevrsna oda – bliskosti. Nešto što intenzitet vremena u kome živimo sistematski ugrožava. Iz svega navedenog – Glasshouse by Jessie Ware u izdanju Universal Music jeste za svaku preporuku!

Naša ocena:
five-stars

 

Previous post

Video pozdrav Luisa Fonsija fanovima u Srbiji

Next post

Sutra u 17:00 ekskluzivno na portalu Headliner.rs, WEB PREMIJERA NOVOG SPOTA GRUPE ŠAPAT

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *