Home»Muzika»Homeland»ROAD TRIP NA JUG… Singlom “Habibi” Belo u Boji najavili drugi album

ROAD TRIP NA JUG… Singlom “Habibi” Belo u Boji najavili drugi album

3
Shares
Pinterest Google+
Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Milica Vukelić
Belo u Boji/Photo: [email protected]/Milica Vukelić

Alternativni rok bend iz Gornjeg Milanovca  Belo u boji objavio je singl “Habibi” kojim najavljuju drugi album.

Ta pesma se ipak neće naći na njihovom drugom, mnogi kažu prelomnom diskografskom izdanju, za koji bend još bira naziv, ali u bendu kažu da je idealna kao najava svega što nas na njemu čeka. Numera “Habibi” je prvo objavljena na njihovom bandcampu , a do kraja meseca bi trebalo da bude i na YoutTubeu zajedno sa spotom.

Belo u Boji počeli su s autorskim radom, kada su i nastale njihove prove pesme koje su se kasnije našle našle na debi albumu, to jest EP, pod nazivom “’Sjaj sa druge strane večnosti”. Grupa svira alternativni rokenrol,  sa brojnim uticajima, a prvi značajniji uspeh, pored svirki po brojnim gradovima Srbije, predstavlja im pobeda na mini gitarijadi u Čačku, kojom su zaradili učešće na polufinalnoj večeri Gitarijade u Zaječaru.

Nedugo potom, bend je pobedio na Leskovačkoj gitarijadi odlukom stručnog žirija, a ove godine nastupili su i na čuvenom Rok Vilidžu. Zahvaljujući sjajnom nastupu obezbedili su sebi poziv da naredne godine učestvuju na Revolution Festivalu u Temišvaru, u Rumuniji.

Pesma “Habibi”, kaže autor  Miodrag Danilović, povezuje vekove i epohe:

– Strofa i refren, skroz instrumentalno i bez teksta, nastali su dok sam još pokušavao da pravim muziku koja treba da opčini, zaseni i bude okidač ekstaze. A ekstaza koju proizvodi umetnost je, kako se do sada uglavnom potvrđivalo, najmoćnija kada je kompenzacija za stvari koje zauvek gubimo, ili nam ostaju trajno nedostupne. Ostali delovi pesme – uvod, rif, i nešto malo teksta – nastali su u poslednje dve godine, zapravo posle moje prve i do sada jedine posete Prištini do koje sam išao iz sasvim ličnih razloga. U tom smislu “Habibi” je road trip na jug, fascinacija jugom, južnjačkim temperamentom, sasvim osobenim oblikom fatalizma koji je još od antike na Balkanu bio gotovo nepromenljiv i dominantan pogled na svet. Zato ne treba da vas začudi ako u ovoj pesmi začujete i nešto od drevnih koraka i sinkopa makednoskog ora. To nam nije bio cilj, ali se opet pokazuje da stvari koje činimo nenamerno i spontano nekako uvek imaju veze sa dubljim i trajnijim osnovama istorije u čije smo mlevenje uhvaćeni – kaže on.

Evo kako zvuči “Habibi”, a mi čekamo spot za ovu pesmu i, naravno, novi album…

HL

Previous post

Ovako zvuči kad Đule Van Gogh peva Perperove “Zastave”

Next post

Džesi Ver konačno predstavlja novi studijski album "Glasshouse"... I sjajan je

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *