ROAD TRIP NA JUG… Singlom “Habibi” Belo u Boji najavili drugi album

0
30
Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Milica Vukelić
Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Milica Vukelić

Alternativni rok bend iz Gornjeg Milanovca  Belo u boji objavio je singl “Habibi” kojim najavljuju drugi album.

Ta pesma se ipak neće naći na njihovom drugom, mnogi kažu prelomnom diskografskom izdanju, za koji bend još bira naziv, ali u bendu kažu da je idealna kao najava svega što nas na njemu čeka. Numera “Habibi” je prvo objavljena na njihovom bandcampu , a do kraja meseca bi trebalo da bude i na YoutTubeu zajedno sa spotom.

Belo u Boji počeli su s autorskim radom, kada su i nastale njihove prove pesme koje su se kasnije našle našle na debi albumu, to jest EP, pod nazivom “’Sjaj sa druge strane večnosti”. Grupa svira alternativni rokenrol,  sa brojnim uticajima, a prvi značajniji uspeh, pored svirki po brojnim gradovima Srbije, predstavlja im pobeda na mini gitarijadi u Čačku, kojom su zaradili učešće na polufinalnoj večeri Gitarijade u Zaječaru.

Nedugo potom, bend je pobedio na Leskovačkoj gitarijadi odlukom stručnog žirija, a ove godine nastupili su i na čuvenom Rok Vilidžu. Zahvaljujući sjajnom nastupu obezbedili su sebi poziv da naredne godine učestvuju na Revolution Festivalu u Temišvaru, u Rumuniji.

Pesma “Habibi”, kaže autor  Miodrag Danilović, povezuje vekove i epohe:

– Strofa i refren, skroz instrumentalno i bez teksta, nastali su dok sam još pokušavao da pravim muziku koja treba da opčini, zaseni i bude okidač ekstaze. A ekstaza koju proizvodi umetnost je, kako se do sada uglavnom potvrđivalo, najmoćnija kada je kompenzacija za stvari koje zauvek gubimo, ili nam ostaju trajno nedostupne. Ostali delovi pesme – uvod, rif, i nešto malo teksta – nastali su u poslednje dve godine, zapravo posle moje prve i do sada jedine posete Prištini do koje sam išao iz sasvim ličnih razloga. U tom smislu “Habibi” je road trip na jug, fascinacija jugom, južnjačkim temperamentom, sasvim osobenim oblikom fatalizma koji je još od antike na Balkanu bio gotovo nepromenljiv i dominantan pogled na svet. Zato ne treba da vas začudi ako u ovoj pesmi začujete i nešto od drevnih koraka i sinkopa makednoskog ora. To nam nije bio cilj, ali se opet pokazuje da stvari koje činimo nenamerno i spontano nekako uvek imaju veze sa dubljim i trajnijim osnovama istorije u čije smo mlevenje uhvaćeni – kaže on.

Evo kako zvuči “Habibi”, a mi čekamo spot za ovu pesmu i, naravno, novi album…

HL

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime