Home»Film»Upoznajmo Novu Evropu, pošto smo i mi deo nje… Revija savremenog istočnoevropskog filma u Domu omladine Beograda

Upoznajmo Novu Evropu, pošto smo i mi deo nje… Revija savremenog istočnoevropskog filma u Domu omladine Beograda

3
Shares
Pinterest Google+

Podela na staru i novu Evropu stara je koliko i prijem novih članica, bivših zemalja iza gvozdene zavese, 2004. i 2007. godine u Evropsku uniju.

Photo: Promo
Photo: Promo

Pitanje šta je to evropski identitet, staro je koliko i sam kontinent. Pitanje ko su pravi Evropljani jedno je najbesmislenijih, a ipak najčešće postavljanih pitanja danas.

U vremenu kada se svuda širom Evrope ponovo naoružavamo starim nacionalnim identitetima, dižemo zidove na granicama i etnički se prebrojavamo, Dom omladine Beograda pokreće nov filmski program koji kroz predstavljanje najaktuelnije ponude umetničkih ali i visoko komercijalnih filmova iz srednje i istočne Evrope, iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta, postavlja pitanje šta čini Evropu Evropom.

Ledena majka/ Photo: imdb
Ledena majka/ Photo: imdb

Od češkog kandidata za Oskara za 2017. godine, preko najgledanijeg poljskog filma u prethodnoj godini, pa do prave bombe u istoriji mađarskog art filma, beogradska publika će biti u prilici da vidi četiri odabrana igrana filma iz zemalja koje su ne tako davno delile sudbinu sovjetskog istočnog lagera, a koje sada akivno grade naš zajednički evropski identitet.

Kroz priče o burnim istorijskim događajima, borbama protiv društvenih tabua, ili pokušajima da se intimni životi stave pod razumnu kontrolu, ovi filmovi nam priče dobro poznate priče, muke i dileme svih Evropljana, na svež, ironičan, duhovit i neočekivan način.

Subota, 21. oktobar
18:00 časova – “Koraci u vatri”

Dokumentarni film “Koraci u vatri” (Bugarska, 2015). Režija: Andrej Hadživasilijev i Melodi Džilbert.

Uzbudljivi, hrišćanstvom loše prekriveni paganski običaji Balkana! Bugarski ritualni magijski ples u vatri (nestinarstvo) koji se svakog 3. juna tradicionalno odvija u podnožju prelepe planine Strandže.

20:00 časova -“Umetnost ljubavi”

“Umetnost ljubavi” je poljski film iz 2017. godine u režiji Marije Sadovske.

U konzervativnom poljskom društvu 20. veka, Mihalina Vislocka bori se za pravo da objavi svoju knjigu o seksu kao da joj život od toga zavisi. Film je snimljen po istinitom događaju.

Nedelja, 22. oktobar
18:00 časova – “1945”

1945/ Photo: imdb.com
1945/ Photo: imdb.com

Mađarsli film “1945” snimljen je 2017. godine u režiji Ferenca Tereka.

Dolazak dva ortodoksna Jevreja u mali grad u mađarskoj provinciji prvo leto posle kraja rata prevrnuće na glavu sve planove za svadbu sina lokalnog opštinskog službenika.

Film je nagrađen na filmskom festival u Berlinu.

20:00 časova – “Ledena majka”

Ledena majka/ Photo: imdb

“Ledena majka” je česški film iz 2017. godine u režiji Bohdana Slama.

Kada udovica u godinama doživi iznenadnu romansu, to će u potpunosti promeniti njene prioritete u životu, a njeni sebični sinovi naći će se u neočekivanoj situaciji.

Film “Ledena majka” je češki kandidat za Oskara.

Previous post

"Ahil ili gerilac i ubica", Fuentesov roman koji je tek sada mogao da bude objavljen

Next post

Džulijen Bejker objavila naslovni singl sa predstojećeg albuma "Turn Out The Lights"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *