Spremni za jazzanje? 18. Internacionalni Jazz Festival 28. i 29. oktobra u Kragujevcu

0
47

ova ya jazz

Internacionalni Jazz Festival Kragujevac, 18. po redu, biće održan 28. i 29. oktobra 2017. godine. Svi koncerti će biti u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20:00 časova.

Program festivala:
Subota, 28. oktobar
Iz Principa (Srbija)
Luca Dell’Anna Quartet (Italija)
Kris Davis & Billy Drummond (USA)

Nedelja, 29. oktobar
Eva Klesse Quartet ( Nemačka)
Karl Ratzer Trio (Austrija)
Ilhan Ersahin s’ Istanbul Sessions (Turska)

Iz Principa (Srbija)

Iz Principa/ Photo: Facebook @FestivalOmladineSubotica
Iz Principa/ Photo: Facebook @FestivalOmladineSubotica

Bend “Iz Principa” osnovan je prošle godine u avgustu sa ciljem da učenici srednje muzičke škole nastupe na Jazzik festivalu sa autorskim programom.

I ako nije bila planirana dalja saradnja, posle Festivala počeli su sa intenzivnim probama. Organizacijom koncerata stekli su solidnu reputaciju kao mladi učenici džeza.

Nastupili su na još nekim festivalima, kao što su džez festival u Pančevu i subotički Festival Omladine, kao i na mnogim autorskim koncertima gde su svirali materijal sa predstojećeg albuma koji je još uvek u procesu mix-a.

Svi članovi benda su učenici srednje škole, osim bubnjara koji je na akademiji u Novom Sadu.

Luca Dell’Anna Quartet  (Italija)

Luca Dell'Anna Quartet/ Photo: Facebook @IIMinestrelloBistrot
Luca Dell’Anna Quartet/ Photo: Facebook @IIMinestrelloBistrot

Luka Del’Ana je pijanista iz Italije, iz Milana, koga je italijanska štampa okarakterisala kao briljantnog umetnika, radoznalog i raznovrsnog, kao jednog od najinteresantnijih umetnika koji su iskrsli na italijanskoj džez sceni (JAZZIT Magazine, #91).

Poznato je da na italijanskoj sceni sarađuje na više projekata, kao i da učestvuje na internacionalnoj džez sceni: Japan, Danska, Belorusija, Slovačka, Etiopija, Litvanija, Španija, Ukrajina.

Njegova izdanja “Symbiont” (Auand, 2015) i “Mana” (Zone di Musica, 2013) su visoko rangirana od strane italijanskih i internacionalnih magazina.

Luca Dell’Anna Quartet kreće se između materijala starog trija i novog izdanja “Symbiont”, koji predstavlja novi projekat, a čije je snimanje planirano u narednim mesecima.

U sam projekat uključeni su neki od najcenjenijih muzičara italijanske scene: Masimilijano Milesi saksofon, Danilo Galo bas gitara i Alesandro Rosi bubanj.

Kris Davis & Billy Drummond  (USA)

Kris Dejvis/ Photo: Facebook @krisdavismusic
Kris Dejvis/ Photo: Facebook @krisdavismusic

Pijanista – kompozitor Kris Dejvis procvetala je kao jedinstveni talenat na njujorškoj džez sceni, duboko zamišljena i odlučna nudi “neobičnu kreativnu avanturu”, kako piše u JazzTimesu.

Rođena u Vankuveru, sa prebivalištem u Bruklinu, Dejvis je nazvana jednom od najboljih muzičkih pridošlica.

U članku Njujork Tajmsa iz 2012. godine pod naslovom “Piloti na tastaturi” piše:
-Tokom proteklih nekoliko godina u Njujorku, jedan od načina za odabir dobrog džeza bio je pronaći pijanistkinju Kris Dejvis. Nadarena pijanistkinja živi u svakom tonu koji svira. Njen domet je besprekoran; ona se bavi pripremljenim klavirom, minimalizmom i džez standardima – sve pod jednim kišobranom.

Kao lider, Dejvis je nastupala sa vrhunskim muzičarima kao što su Pol Motian, Bil Frisel, Tim Berne, Džon Holenbek, Majkl Formanek i Mari Halvorson.

Dejvis je počela da svira klavir u 6. godini, proučavajući klasičnu muziku na Kraljevskom konzervatorijumu u Kanadi i formirala  svoju želju za životom u muzici svirajući u školskom džez bendu u 12. godini života.

Diplomirala je na osnovnim studijama džez klavir na Univerzitetu u Torontu i pohađala Banff Center for the Arts jazz program 1997. i 2001. godine. Drži master na gradskom koledžu u Njujorku i predaje u školi za improvizovanu muziku.

Eva Klesse Quartett ( Nemačka)

Eva Klesse Quartett/ Photo: Facebook @EvaKlesseQuartett
Eva Klesse Quartett/ Photo: Facebook @EvaKlesseQuartett

Kada su bubnjar Eva Klese i njen kvartet snimili prvi album “Xenon”  2014. godine. Samo šest meseci ranije, ekipa kvarteta se okupila u Lajpcigu i održala dosta koncerata zajedno.

Za kratko vreme, bend je prikazao izuzetnu raznovrsnost muzičkih stilova i snažan kreativni  duh.  Osnovne karakteristike su: interesantne melodije, vesele improvizacije i nijansiranje akustičnih aranžmana.

Kada su Evu pitali o misterioznom naslovu albuma opisala je kako se kao dete nekada povlačila na tavan u svojoj rodnoj kući, nazivajući tavan Obenland – Iznad zemlje:
– Danas je to mesto iz mašte gde idemo dok sviramo našu muziku. Tamo možemo biti slobodni i kreativni. Po neki put, za mene lično, Obenland predstavlja monaha koji meditira. To je mesto u umu gde se spajaju  i prostor i vreme – izjavila je Eva Klese.

Karl Ratzer Trio (Austrija)

Karl Ratzer Trio/ Photo: Facebook @karlratzer
Karl Ratzer Trio/ Photo: Facebook @karlratzer

Karl Racer je muzičar svetske klase, koji je sa potpunim pravom visoko cenjen i smatra se “muzičarem svih muzičara”.

Treba uzeti u obzir “Time” – himnu prolaznosti, koja veliča zlatne dane umetnika, kao i prelepu pesmu “Nature Boy” koju je komponovao izvesni Eden Ahbez, a najpoznatiju u izvođenju Net King Kola.

Pesma govori o tragaču koji putuje daleko samo da bi na samom kraju saznao da “voleti i biti voljen” je “najveća stvar koju ćete ikada naučiti!” Slušajući gospodina Racera možda i pomislite da je pesma napisana baš za njega.

“Love Is a Many – Splendored Thing”, poslednja numera na ovom albumu je takođe veoma interesantnaj. U drugom delu Racer povezuje melodiju sa “Splendid Bandid” koju je komponovao njegov prijatelj Fric Pauer, odajući počast svom muzičkom partneru i “životnom guruu”.

Dakle, treba da se udobno smestite i uživate u ovom izvanrednom i impresivnom izvođenju koje će vam milovati uši i odvesti u neko drugo vreme.

Ilhan Ersahin s’ Istanbul Sessions (Turska)

Ilhan Ersahin s' Istanbul Sessions/ Photo: Facebook @istanbulsessions
Ilhan Ersahin s’ Istanbul Sessions/ Photo: Facebook @istanbulsessions

Frontmen  Ilhan Ersahin je jedan od retkih uticajnih muzičara njujorške andergraund scene koji zahvaljujući svom klubu i izdavačkoj kući – Nublu, svoju energiju prenosi širom sveta.

Moguće je videti ga kako džemuje sa Red Hot Chilly Pepersima u Sao Paolu ili sa  Buge Veseltoftom u Blue Noteu u Tokiju  ili kako svira prelepi, orjentalni set sa turskim ciganima u elegantnoj koncertnoj sali negde u Evropi.

Od 2008. godine zapalili su stejdžove širom sveta: od Njujorka do Istanbula, od Pariza do Sao Paola, od Londona do Skoplja.

Njihov elektrificirajući međužanrovski nastup postavlja pitanja – Da li je ovo zaista džez? Da li ovo zvuči kao rok bend i odakle dolazi njihov zvuk?

To je izvođenje na majstorskom nivou koje ispunjava visoki eklektricizam i gde kliše “prelaza od Istoka do Zapada” nalazi svoj istinski smisao i snagu.

Istanbul Sessions je sastanak poslovnog sveta. U ovom slučaju, posao je muzika, a muzika je još jedna velika, ozbiljna  ponuda od Ilhana i njegove ekipe.

I još samo da naglasimo, Internacionalni Jazz Festival Kragujevac dobio je EFFE oznaku za sezonu 2017/2018. čime je potvrđena pripadnost festivalskoj zajednici EFFE pod okriljem Asocijacije evropskih festivala (EFA), koja se sastoji od festivala koji se zalažu za umetnički kvalitet, kreativnost, inovativnost i savremenost i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Pripadnost EFFE porodici umetničkih festivala donosi povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, priznanja za izuzetne vrednosti festivala kao i uključivanje u proces kreiranja stalnog EU programa za festivale u budućnosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime