Home»Film»KO JE, USTVARI, TAJ LUDI TIM BARTON… Sve što treba da znate o holivudskom mračnom geniju i čudaku

KO JE, USTVARI, TAJ LUDI TIM BARTON… Sve što treba da znate o holivudskom mračnom geniju i čudaku

8
Shares
Pinterest Google+
Tim Barton/Photo: facebook@TimBurton
Tim Barton/Photo: [email protected]

“Batman”, “Edward Scissorhands”, “Mars Atack!”, “Corpse Bride” ili “Nightmare Before Christmas”, možda “Alice in Wonderland”, ” Charlie and the Chocolate Factory”… Koji film Tima Bartona vam je najdraži? Originalni reditelj bujne mašte živi u svom svetu, a njegovi fanovi najsrećniji su kad ih u njega pusti kroz neki od svojih filmova.

Rođen u Kaliforniji 1958. godine, Barton je danas jedan od najoriginalnijih reditelja u Holivudu koji uporno fura svoj fazon. Bio je gotičar pre – a i posle – što je to bilo cool, a i jedan je od najuspešnijih reditelja ikad. Sakupili smo neke zabavne činjenice o njemu za sve fanove i one koji će to tek postati.

– Tim nije planirao da bude reditelj; školovao se za animatora. Još odmalena voleo je da crta i imao bujnu maštu. Pošto je završio studije animacije, dobio je mesto pripravnika u Diznijevom studiju i tu je počeo više da se zanima za režiju.

 

via GIPHY

– Još dok je radio u Dizniju, napravio je dva kratka animirana filma, “Vincent” i “Frankenweenie”. Kad su ih njegovi šefovi videli, dobio je otkaz. Rekli su da su mu filmovi “premračni i za decu i za odrasle”. Trideset godina kasnije dali su mu da napravi dugometražnu verziju istog tog ‘Frankenweenieja’.

– Nekoliko filmova utemeljeni su na njegovim crtežima iz detinjstva. To uključuje i njegovog omiljenog lika, Džeka Skelingtona iz ‘Nightmare Before Christmas’, Edwarda Makazorukog, kao i Frankenweenieja, koji je nastao prema malom psu koga je imao kao dečak.

– Džek Skelington definitivno mu je najdraži lik. Osim u “Nightmare Before Christmas”, možemo njega ili njegovu siluetu vidjeti i u “James and the Giant Peach”, “Coraline”, “Bubimiru”, “Alisi u Zemlji čuda” i “Uspavanoj dolini”.

 

via GIPHY

– Iako je režirao rimejk “Planete majmuna”, Barton se zapravo užasno boji šimpanzi i drugih čovekolikih majmuna. Kaže kako “nikad ne znaš hoće li ti te poljubiti ili ubiti; jako su otvoreni s jedne strane, a s druge su prilično zli”.

– Osim profesionalne povezanosti, Barton i Džoni Dep bliski su prijatelji, a glumac je kum Timovom sinu i ćerki.

– Dok je bio u braku s Helenom Bonam Karter, živeli su svako u svojoj kući koje su bile spojene dugačkim hodnikom. Ona, naime, nije mogla da podnese njegovo hrkanje i neurednost. Imali su i treću kuću u kojoj su živela njihova deca i dadilja.

Helena Bonam Karter/Photo: facebook
Helena Bonam Karter/Photo: facebook

– Barton baš ne voli da o njemu pišu kao o morbidnom čudaku. Više puta je rekao da je samo neshvaćen, jer je zapravo vesela i optimistična osoba. Ok.

– Na premijere svojih filmova uvek nosi čarape na pruge jer veruje da mu donose sreću.

– Ako ste se pitali koji su njegovi omiljeni filmovi, evo spiska: “Dracula A.D.1972”, “The Wicker Man”, “The Golden Voyage of Sinbad”, “The War of the Gargantuas” i “The Omega Man”.

Tim Barton/Photo: facebook@TimBurton
Tim Barton/Photo: [email protected]

Eto, možda ćete sad njegove genijalne filmske ludorije gledati malo drugačijim očima.

HL/Izvor: 100posto.hr

Previous post

Posle 13 godina nešto novo i od Tears for Fears - Kompilacija "Rule the World" i dve nove pesme

Next post

OVO JE NAJTEŽA KARAOKE PESMA NA SVETU... Probajte, zabavno je

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *