Home»Kult»MISTERIJA DUGA 39 GODINA: Da li je Sid ubio Nensi?

MISTERIJA DUGA 39 GODINA: Da li je Sid ubio Nensi?

3
Shares
Pinterest Google+
Sid Višiz i Nensi Spangen/Photo: vintag.es
Sid Višiz i Nensi Spangen/Photo: vintag.es

Iz Chelsea Hotela u Njujorku, tog 12. oktobra 1978. godine, stigao je poziv policiji. Sid Višiz, kultni basista Sex Pistolsa nazvao je i rekao da je neko ubio njegovu devojku Nensi Spangen.

Njujorška policija našla je beživotno telo 20-godišnje Nensi u kupatilu hotelske sobe, samo u donjem rublju, a iskrvarila je od uboda nožem po telu.

Bivša prostitutka, striptizeta i zavisnica od heroina našla se odmah na naslovnim stranama tabloida, koji su Višiza odmah proglasili krivim.

Pank ikonu policija je uhapsila i optužila za ubistvo, ali nije dočekao čak ni početak procesa. Višiza je 2. februara 1979. godine pronašla mrtvog u stanu u njujorškom Grinvič Vilidžu njegova majka En Beverli. Umro je od prekomerne doze heroina, posle žurke na kojoj je proslavljao izlazak iz zatvora uz kauciju.

A misterija je ostala.

Sid Višiz i Nensi Spangen/Photo: vintag.es
Sid Višiz i Nensi Spangen/Photo: vintag.es

Kontroverznom sudbinom basiste Sex Pistolsa i njegove devojke Nensi Spangen bavio se i film “Who Killed Nancy?”, u režiji bivšeg novinara Alana Dži Parkera, objavljenog povodom 30 godina od Višizove smrti.

Parker je za film “Ko je ubio Nensi?” intervjuisao više od 180 ljudi, pretražio ponovo podatke njujorške policije, isčitao intervjue Sidove majke… a potom izjavio da postoji niz iz teorija koje idu u prilog tezi da Sid nije ubio Nensi.

Između ostalog, pretpostavlja se da se Sid nagutao lekova i da je oko sedam sati zapravo bio nesposoban za bilo šta, uključujući i vreme kada je Spangenova ubijena. Takođe, oko 24.000 dolara u gotovini nestalo je te noći. Prema podacima policije, samo četiri otiska Višizovih prstiju pronađeno je u hotelskoj sobi, iako su tu živeli nedeljama.

Iako nije izvesno ko je zapravo ubio Spangenovu, film sugeriše da je ubica izvesni Majkl, čije prezime nije poznato, ali su ga neki svedoci videli u hotelu u noći ubistva. Pritom je pokazivao velike svote novca, a prema pojedinim izjavama, deo para bio je umotan u traku za kosu Spangenove.

I film “Sid i Nensi” Aleksa Foksa iz 1986. pokušao je da se pozabavi ovom temom, ali je čitava filmska priča bila toliko fiktivna da je Džoni Roten za njega rekao da je “najniži oblik života” i da je u filmu jedino istinito – ime Sid.

Ni 39 godina kasnije, pravog odgovora nema. Da li je Sid ubio Nensi. I da li bi nešto promenilo da nije…

HL

Previous post

Sada su i zvanično odrasli... Šajzerbiterlemon objavio svoje prvo samostalno EP izdanje

Next post

Igra Šarma uz Ritam... doom metala: Meksički Maligno 28. oktobra u Svilajncu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *