IMA LI ŽIVOTA IZA REŠETAKA… Dokumentarac “Isti” Dejana Petrovića u takmičarskom programu IDFA festivala

0
66
Isti, Dejan Petrović/Photo: YouTube printscreen
Isti, Dejan Petrović/Photo: YouTube printscreen

Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti” imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji će se 30. put održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu.

Isti, Dejan Petrović/Photo: Promo
Isti, Dejan Petrović/Photo: Promo

“Isti” je kratkometražni dokumentarni film u trajanju od 16 minuta koji na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu i to su prepoznali i organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, koji su Petrovićev film uvrstili u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Koliko je ovo veliki uspeh za domaći film govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović – “Uz Fidela do kraja” i Srđan Keča – “Pismo ocu”), a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca domaćih autora.

“Isti” je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, a kompozitor Vojin Ristivojević.

Isti, Dejan Petrović/Photo: film-art.org
Isti, Dejan Petrović/Photo: film-art.org

Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films. “Isti” je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu biće prikazano i ostvarenje “Druga strana svega” Mile Turajlić i to u takmičarskom programu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i “Slatko od Ništa” Borisa Mitića u netakmičarskom programu Masters.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime