Home»Muzika»CATALONIA CALLING: Ovih 6 izvođača koji pevaju na katalonskom prosto morate da upoznate

CATALONIA CALLING: Ovih 6 izvođača koji pevaju na katalonskom prosto morate da upoznate

3
Shares
Pinterest Google+
Els Amics De Les Arts/Photo: facebook
Els Amics De Les Arts/Photo: facebook

Zahvaljući muzičkim događajima kao što su Primavera Sound, Barcelona Independent Sessions ili BAM outdoor stage tokom proslave La Merce, Barselona je mesto koji rok fanovi obavezno moraju da posete. Posebno zaljubljenici u indi zvuk.

Predstavljamo vam šest izvođača koji svoju muziku  stvaraju i izvode na katalonskom  jeziku.

Mishima

Osnovan  1999. Mishima je jedan od najpoznatijih katalonskih indi-pop bendova. Kvintet je ime, naravnom, dobio po čuvenom japanskom piscu Jukiju Mišimi. Karijeru su počeli pevajući na engleskom, ali od trećeg albuma, koji su snimili 2005. odlučili su da pevaju na svom maternjem, katalonskom jeziku.

Mazoni

Mazoni je umetničko ime katalonskog pevača Žomija Pla, koji je solo karijeru počeo 2004. I on je prvi album snimio na engleskom, ali od tada snima isključivo na katalonskom. Već je nastipao na BAM-u i Primavera Sound festivalu, ali pažnju najviše privlači svojim prilično ekscentričnim idejama. Na primer, 2010. održao je turneju po Kataloniji dugu 31 dan, tokom koje je svake večeri nastupao u drugom mestu. Takođe, 2015. je čitav mesec mart proveo  u kreativnom centru Arts Santa Monica, gde je svakodnevno pisao po jednu novu pesmu, istražujući svoje kreativne domete.

Els Amics De Les Arts

Els Amics De Les Arts su indie-pop/synth-pop kvartete, nastao u Barseloni 2005.  Debbi album podelili su besplatno, kako bi što više ljudi čulo njihovu muziku, a danas su istinske zvezde koje sviraju po svim velikim regionalnim festivalima. Dobili su i nekoliko nagrada od najugtlednijeg katalonskog rok magazina Enderrock.  Pesme su im uglavnom obojene socijalnim temama, upakovanim u štosne i pamtljive melodije.

El Manel

Kvartet El Manel  oformljen je 2007. i snima melodične pop numere sa jednostavnim gitarskim deonicama koje obožavaju mladi na žurkama ili u kampovima na obali mediterana. 2011. njihov drugi album postao je najprodavaniji u Španiji, a samo prve nedelje prodali su 10.000 kopija. Bio je to neverovatan uspeh, budući da ne pevaju na španskom, već na katalonskom jeziku. Naslov albuma bio je “10 milles per veure una bona armadura” (ten mile afoot to see a good armor), što je fraza iz Šekspirovog komada “Mnogo buke ni oko čega”.

Txarango

Txarango je katalonski bend koji sira neku vrstu fuzije ska, reaggae, pop-rock i latino ritmova, sa šmekom katalonske rumbe, muzičkog žanra nastalog u Kataloniji. Bend je nastao 2010. inspirisan slobodnim duhom uličnih muzilara i klovnova, a bend je “karijeru” i počeo nastupajući na ulicama i trgovima Barselone, pretežno u studenskom delu. Tokom tog perioda, njihov gitarista Marsel Tito savladao je tradicionalni instrument sa Anda – charango, pa je tako bend i dobio ime. Bend je sarađivao sa brojnim poznatim muzičarima, kao što je Manu Čao, i česti su gosti na festivalima širom Evrope.

4 Hiverns

4 Hiverns (four winters)  je novi solo projekat katalonskog muzičara Karlesa Kverola. Njegov prvi album, objavljen 2014, brzo je zadobio pažnju publike i kritike, a ali i radio stanica širom čitave Španije. Njegov lagani, elektro-pop zvuk idelan je, kažu, za kuliranje tokom dugih zimskih dana.

HL/Izvor: theculturetrip.com

Previous post

REŠENE SVE DILEME: "Dark Side Of The Moon" je najbolji album svih vremena

Next post

Mali rokeri ponovo u akciji... Počela nova sezona Rok Planetinih koncerata "Gitarom kroz škole"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *