Jesenji hitovi iz Booke… Tri nova naslova savremene književnosti

0
81
Photo: pixabay.com
Oglasi

Izdavačka kuća Booka objavila je tokom septembra tri nova naslova iz oblasti vrhunske savremene književnosti.

U pitanju su zbirka priča “Moj muž” makedonske autorke mlađe generacije Rumene Bužarovske, aktuelno delo britanskog autora pakistanskog porekla Hanifa Kurejšija “Ništarija”, kao i roman jednog od najkreativnijih i najraznovrsnijih savremenih britanskih pisaca Džefa Dajera “Džef u Veneciji, smrt u Benaresu”.

Rumena Bužarovska/ Photo: Lilika Strezoska
Rumena Bužarovska/ Photo: Lilika Strezoska

Sve priče u zbirci “Moj muž” ispripovedale su vrlo različite žene, ali se one tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima.

Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat.

Photo: Promo
Photo: Promo

Govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Hanif Kurejši/ Photo: Sarah-Lee
Hanif Kurejši/ Photo: Sarah-Lee

Valdo, poznati filmski stvaralac, sada ostareo i bolestan, živi u svom londonskom stanu, a o njemu oslabljenom i frustriranom brine se njegova lepa, mnogo mlađa supruga, za koju on sumnja da ima aferu s njegovim prijateljem.

On se odlučuje na akciju kako bi razotkrio osumnjičene za preljubu, ali prvo treba da ustanovi jesu li njegove sumnje opravdane, a onda i da im servira zasluženu osvetu.

Photo: Promo
Photo: Promo

“Ništarija”, napisana s briljantnim osećajem za detalje i uz karakterističan crni humor, nova, dugo iščekivana Kurejšijeva knjiga još jednom će čitaocima pokazati svu veličinu i blistavost njegovog spisateljskog talenta.

Džef Dajer/ Photo: Promo
Džef Dajer/ Photo: Promo

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu.

U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima.

Photo: Promo
Photo: Promo

Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu  urnebesnog, đavolski domišljatog romana “Džef u Veneciji, smrt u Benaresu” ,o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime