Home»Kult»DA LI ZNATE KOJE SU TRI PESME POSVEĆENE DŽENIS DŽOPLIN? Pre tačno 47 godina hipi cura iz Teksasa pridružila se horu anđela

DA LI ZNATE KOJE SU TRI PESME POSVEĆENE DŽENIS DŽOPLIN? Pre tačno 47 godina hipi cura iz Teksasa pridružila se horu anđela

5
Shares
Pinterest Google+
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: [email protected]

Dženis Li Džoplin, američka folk-rok kantautorka, ikona hipi pokreta kasnih šezdesetih u SAD i pevačica kakva će se teško ponovo roditi, umrla je 4. oktobra 1970. u Los Anđelesu od prejake doze heroina.

Kao devojka bavila se slikarstvom i pevala je u horu, a već sa 19 godina otišla je u San Francisko kako bi pokušala da napravi karijeru. Nije joj uspelo, pa se posle tri godine vratila u rodni Port Artur u Teksasu.

Vrata muzičkog sveta širom su joj se otvorila kad je dobila poziv grupe Big Brother and the Holding Company da im se pridruži. S njima je nastupila na Monterey Pop festivalu 1967, a dve godine kasnije bila je među najvećim atrakcijama legendarnog Woodstock festivala.

Proslavile su je pesme “Piece of My Heart”, “Cry Baby”, “Mercedes Benz” i “Me and Bobby McGee”, koja je uspeh ostvarila tek posle njene prerane smrti.

Jednoj i jedinoj Dženis pesme su posvetili The Mamas and the Papas (“Pearl”),) i Džeri Garsia iz Grateful Dead (“Birdsong”).

Dženis je ušla u Rock and Roll Kuću slavnih 1995. godine, a magazin Rolling Stone uvrstio je na 28. mesto najboljih pevača svih vremena. Mi mislimo da greše. Morala je da bude u Top 5.

HL

Previous post

Žuta Minuta stiže u Aleksinac... Beogradski pankeri u New Pressingu

Next post

PESMA SA 17. MESTA TOP LISTE PROMENILA JE SVE(T)... The Beatles su na današnji dan 1962. objavili prvi singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *