Home»Muzika»Homeland»HL INTERVJU – ISKAZ: Dostigli smo Kritičnu masu, vreme je za (r)evoluciju!

HL INTERVJU – ISKAZ: Dostigli smo Kritičnu masu, vreme je za (r)evoluciju!

5
Shares
Pinterest Google+
Iskaz/ Photo: Facebook @Iskazz
Iskaz/ Photo: Facebook @Iskazz

Pančevački bend Iskaz ne zove se badava tako. Ekipa koja već duže od 10 godina svoje stavove iskazuje kroz žestoku svirku i angažovane tekstove, stigla je do prekretnice. Upravo su ekranizovali i poslednju numeru sa albuma “Tanatos”, i tako “zatvorili” tematsku celinu Kritična masa koja je sadržala četiri albuma.

A sada, kako bi to rekli montipajtonovci, nešto sasvim drugačije…

Kako bismo saznali šta i kako drugačije, popričali smo sa Iskazom… zapravo hteli smo da popričamo, a ispao je manje-više obiman i manje-više ozbiljan intervju.

Iskaz su...
Zoran “Iskaz” Stefanov – MC, alfa i omega, Vlada “Beatanga” Jovanović – DJ, Danilo “Ziontist” Parežanin – MC, Jovan Bukacas – bubnjevi, Marko Živković “Mara” – bas, Dragan Kasler “Duca” – gitara, MIlica Mrdaković – violina, Bojana Račić – vokal Predrag Niškanović – VJ, Marjan Vrhovac – VJ

Gde je Iskaz trenutno na muzičkoj sceni, a gde su mu ambicije?
– Iskaz je trenutno u vakumu u kom se nalazi bilo koji drugi alternativni bend. Ostvarili smo svoje snove i ostvarujemo ih, to nam je oduvek i bila ambicija, stvoriti nešto lepo u ružnim vremenima. Velike bine, putovanja, druženja, upoznavanja. Očekivanja nikad nisu bila velika, ali zato volja jeste – kaže Zoran “Iskaz” Stefanov. MC i alfa i omega benda.

Iskaz/ Photo: Facebook @iskazz
Iskaz/ Photo: Facebook @iskazz

Zbog čega toliko mraka u vašim pesmama?
– Naše pesme su odraz naše realnosti i okruženja. Mi smo prosto receptori koji reaguju na svet oko nas i dešavanja u istom. Uvek postoji težnja da se napravi balans između mraka i svetla, pokušavamo da nađemo svetle tačke za koje ćemo se grčevito držati. Iz blata u kom smo do kolena, vajamo najlepše skulpture.

Dostigli ste Kritičnu masu, iz četiri koraka, šta dalje…
– Svaki korak je nešto novo i u tome je draž stvaranja. Nismo prolazni u vremenu već ga pratimo i trudimo se da ga definišemo. Kritična masa je po definiciji najmanja količina fisionog materija potrebna za održavanje nuklearne lančane reakcije. Peti korak je definitivno postati deo lančane reakcije i širiti tu energiju.

Ovim video spotom zatvorili ste poglavlje “Tanatos”, sada stiže “Lavirinat”…
– Sada je vreme za novi materijal na kojem će biti primetna evolucija zvuka, stila i izraza, dok će srž ostati ono po čemu je Iskaz uvek bio prepoznatljiv, a to je energija.

Energetska bomba "3u1"

Photo: Facebook @Iskazz
Photo: Facebook @Iskazz

Poslednja ekranizovana numera sa albuma “Tanatos” je – “3u1”. Iskaz je ovoga puta predstavio energetsku bombu u kombinaciji: Iskaz, Marčelo i Remi (Elemental). Pesma i video govore o osećaju i atmosferi koji se stvore kada se ova tri entiteta spoje i direktna je posledica, kako kažu, zajedničkih nastupa i druženja prethodnih godina. Glavna uloga je dodeljena Milici Vujović, kojoj je ovo ujedno i glumački debi.
Otkud sad i Remi u vašoj priči?
– Remi je u našoj priči od 2009. godine, kada smo se zvanično upoznali na Marčelovom koncertu, gde smo i mi gostovali pored Elementala. Prva numera po imenu “Staklena sećanja”, na kojoj ona gostuje je snimljena 2010. godine i nalazi se na našem trećem albumu “Eros”. Od tada smo često nastupali zajedno i provodili sjajno vreme, družeći se. Spot za pesmu “3u1” je kruna druženja sa Markom i Remi.
Preko koje veze je “početnica” Milica dobila ulogu u vašem spotu?
– Milica Vujović je naša draga prijateljica koja ima mnogo talenata. Pored toga što drži plesni studio ona prelepo crta i svoje radove potpisuje umetničkim imenom Mima’s Artwork. Prvo pojavljivanje Milice u našim spotovima se desilo još na ekranizaciji pesme “Furija”, ali je tu samo u svojstvu plesačice, u jednom delu videa. Ovoga puta joj je poverena glavna uloga sa zahtevnijim scenama, ali se odlično snašla.
Kako ste dozvolili da vam Tom Jork ukrade ideju za spot u liftu?
– Iskreno nisam znao ko je Tom Jork dok nisam pročitao pitanje. Radiohead ne pratim, pa samim tim nisam ispratio ni spot. Verovatno znam neke od poznatijih pesama, ali ne znam da su njihove. Ali zato znam dosta drugih bendova koji su liftove koristili kao idealnu lokaciju za snimanje scena. Provereno dobra scenografija za ovu priču, nije nam prvi spot u kom ih koristimo.  Bilo ih je i u numeri “Sve za nju” 😉

Objasnite malo koncept kreativnog hibrida “Marčelo-Filteri-Iskaz”. Pošto sarađujete sa Marčelom, da li postoji strah da će njegov uspeh i harizma da vas “pojedu”?
– Koncept “Marčelo & Iskaz” je trajao 5 godina, ali je završen 2014. godine. Mi već tri godine radimo i stvaramo kao poseban entitet, ali uz redovno održavanje veza i gostovanja sa Marčelom i ekipom. Bitno je napomenuti da naš spoj ni u jednom trenutku nije podrazumevao isključivanje jedne ili druge priče. Naprotiv, iza samog imena se krilo udruživanje snaga, tako da u toj situaciji priča nije ugrožena nego pojačana. Mi nikada nismo prestajali da promovišemo svoju priču koja je započeta krajem 2006. godine i koja je bila dovoljno slična, a opet dovoljno drugačija da nije mogla biti ugrožena. Marku i ekipi smo večno zahvalni za vreme, druženje i učinak. Posle tri godine od prestanka zajedničkog delovanja mogu reći da je taj spoj doneo samo najbolje za obe strane.

Šta u vašoj muzici povezuje hip-hop, hard core i funk?
– Vrlo kratko i jednostavno – energija. Uzimamo iz svakog žanra ono što nam se najviše svidi i to ubacujemo u svoj muzički blender.

Naziv benda zvuči prilično retro, čak tradicionalno, da li je to bila namera?
– Pre deset godina nije bio retro, hehehe. Namera je bila da ime bude kratko i jasno i da jednom rečju definišemo svoj stil, stavove i energiju. Drugim rečima da nas predstavi, ko smo i šta radimo – dajemo iskaz o vremenu u kom živimo. U originalnom pisanju imena je postojao i znak uzvika, ali smo ga izostavili jer u našem izrazu nije sve glasno i nije sve imperativ.

Kakav su iskaz, ustvari, vaše maske?
– Maske su prvenstveno direktna asocijacija na mesto iz kog dolazimo, a to je vrlo zagađeni grad – Pančevo. Nakon toga je to svojevrsni simbol zaštite od telesnog i pre svega umnog zagađenja. Treća simbolika može da ide u pravcu maskiranih osvetnika koji svojom angažovanom umetnošću propagiraju vrednosti i stavove koji se kose sa današnjim mediokritetom.

Koju ideju pokušavate da prenesete svojom muzikom?
– Pokušavamo da nateramo ljude da se trgnu i da se probude iz letargije koja ih davi već desetak godina. Naša ideja je oduvek bila da ljude nateramo da deluju. Kako god, ali da deluju, odnosno delaju.

Saradnja s Kojotom... neprocenjivo

Iskaz i Kojot/ Photo: youtube.com printscreen
Iskaz i Kojot/ Photo: youtube.com printscreen

Singl “Warfare” je bio prvi sa albuma “Tanatos” i urađen je u saradnji sa Kojotom, frontmenom benda Eyesburn. Kakva je bila saradnja sa njim?
– Saradnja sa Kojotom je fenomenalna, on je jako talentovan i već dokazan muzičar sa naših prostora koji ima svetske kvalitete. Pre svega je divna i topla osoba i saradnja sa njim će se definitivno nastaviti.
Da li vam smeta što vas smatraju naslednicima Eyesburna?
– Bilo kakvo stavljanje imena Iskaz pored imena Eyesburn može samo da imponuje. Dobar deo naše ekipe je upravo rastao na muzici Eyesburna i oni su definitivno izvršili veliki uticaj na nas.

Mislite li da zaista možete nešto da promenite u zemlji koja sluša narodnjake i gleda rijalitije?
– Sve je učenje, vaspitanje i upijanje datih informacija. Mi kao ljudi definišemo svoju ličnost na osnovu obrade tih informacija i stvaranju stava ka istim. Narodnjaci i svi njihovi derivati i muzički hibridi su nametnuti mnogo više nego što nam je to “u krvi”. Neko ima potencijal da vidi iza te nametnute slike, dok neko nema. Naše je da ponudimo drugo viđenje stvari. Suštinski, muzikom ne možemo da menjamo, ali možemo da podstaknemo nekoga ko je u poziciji, ili ko će jednoga dana biti u poziciji da menja.

Kako živite od muzike, i da li uopšte živite od nje?
– Živimo prvenstveno od života. Sve je stvar postavke. Potrebno je smelosti da čovek iskoči iz šablona i da se posveti svojim snovima. Odlučnost, volja  i angažman diktiraju koliko će to moći da se inkorporira u zadovoljavanje životnih potreba u materijalnom smislu. Ali život nije samo materijalno. Živeti od nečega neodoljivo podseća na “preživljavati”. Bavljenje muzikom sa sobom nosi i niz veština koje mogu biti savladane i iskorišćene za namirivanje svakodnevnih potreba. U mom slučaju – audio i video produkcija, obrada zvuka i slike (video spotovi, audio i video reklame, davanje glasova…).

Da li se vi ustvari samo dobro zezate?
– Bez toga ne bi bilo poente raditi to što radimo. Zezanje je vrlo poželjno za održavanje balansa koji smo pominjali u prethodnim odgovorima.

Iskaz/ Photo: Facebook @iskazz
Iskaz/ Photo: Facebook @iskazz

Headliner.rs

 

 

 

Previous post

Nemačka elektrana stiže u Arenu... Kultni Kraftwerk ponovo u Beogradu

Next post

VEĆ DOGOVORENO SNIMANJE BIOGRAFSKOG FILMA O HEFNERU... Svileni ogrtač u glavnoj ulozi nosiće - Džared Leto

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *