Home»Knjige»Dejan Stojijković konačno predstavio nastavak “Dugih noći i crnih zastava”… Pet godina čekani “Olujni bedem”

Dejan Stojijković konačno predstavio nastavak “Dugih noći i crnih zastava”… Pet godina čekani “Olujni bedem”

4
Shares
Pinterest Google+

Novi roman Dejana Stojiljkovića “Olujni bedem” predstavljen je 26. septembra u knjižari Delfi u SKC-u. O romanu su pored autora govorili Miloš Ivanović, istoričar i stručni saradnik na knjizi i Zoran Panović, novinar i pisac, a odlomke iz knjige čitao je dramski umetnik Tihomir Stanić.

“Olujni bedem” je objavljen pre deset dana, a u štampi je već drugo izdanje, što je najbolja potvrda da su čitaoci nestrpljivo čekali nastavak romana “Duge noći i crne zastave” i drugi deo planiranog petoknjižja o propasti srpske srednjovekovne države.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Ipak, “Olujni bedem” se može čitati i kao zasebna knjiga i nova priča o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku, na kojoj je autor radio punih pet godina.

– Dugo mi je trebalo da napišem nastavak, ali kad malo razmislim i drago mi je zbog toga, jer sam u međuvremenu kroz rad sazreo, postigao bolju zanatsku veštinu, čitao poeziju i čini mi se pronašao stil koji sam dugo tražio – rekao je Dejan Stojiljković i najavio da već uveliko radi na sledećem nastavku ovog petoknjižja u kome ćemo čitati priču o vitezovima reda Zmaja, o opsadi Niša i životu na dvoru despota Stefana Lazarevića.

– Mislim da je ovo što radi Dejan Stojiljković tretiranje nacionalne istorije na neobičan ali pravi način. To je sad veoma popularan trend u svetu. Reč je o epskoj fantastici koju ne može baš svako da razume, pa zbog toga o Dejanovom stvaralaštvu razgovaram samo sa dobrim poznavaocima i istorije i autorovog rada – rekao je Zoran Panović.

Photo: Laguna
Photo: Laguna

Miloš Ivanović je naglasio da se kao istoričar i stručni saradnik trudio da daje samo sugestije a da ne utiče na piščevu maštu:

– U mnogo toga što se odigralo u istoriji nismo potpuno sigurni jer ne postoje relevantni podaci. Tu su pisci u prednosti nad istoričarima jer mogu mnogo toga da nadograde i izmaštaju. To je autor i činio, a ja sam sve samo smeštao u istorijske okvire.

Roman “Olujni bedem” možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

 

 

Previous post

On je znao zašto je živeo... U 91. godini umro osnivač Playboya Hju Hefner

Next post

Muzika mladosti... Mladi talenti Muzičke škole "Vatroslav Lisinski" na koncertu u KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *