Home»Kult»PRIČA O DVA BUBNJARA… Prokleti 25. septembar ostavio je crni trag u svetskom i srpskom rokenrolu

PRIČA O DVA BUBNJARA… Prokleti 25. septembar ostavio je crni trag u svetskom i srpskom rokenrolu

4
Shares
Pinterest Google+

Istog dana, 25. septembra, sa 12 godina razlike, sa rokenrol scene sišla su dva sjajna muzičara koji su, svako na svoj način, obeležili vreme u kojem su živeli i svirali. 1980. u britanskom Vindzoru otišao je legendarni bubnjar Led Zeppelina – The Beast, ili Bonzo, Džon Bonam, a 12 godina kasnije u Beogradu Ivica Vdović Vd, kultna ličnost novog talasa i eksjugoslovenske muzičke alternative. Obojica su tek bili prešli tridesetu…

Džon Henri Bonam, bubnjar Led Zepelina, pronađen je mrtav u kući pevača benda Džimija Pejdža  posle teške pijanke. Zvanično, uzrok smrti je bilo gušenje u sopstvenoj povraćki, posle 40 čaša votke za samo četiri sata.

Džon Bonam/Photo: Youtube printscreen
Džon Bonam/Photo: Youtube printscreen

Dan pre kobnog 25. septembra te godine, Džon Bonama je pokupio asistent Led Zeppelina Reks King kako bi se dogovorili za turneju po SAD, ponovo nakon tri godine. Tokom puta Bonam je zamolio da stanu za doručak, pa je popio četiri četvorostruke votke sa sendvičem. Nakon što je uzeo zalogaj rekao je svom pomoćniku: “Doručak“” Tada je nastavio da pije sve do dolaska u studio. Ovo se saznalo tek te večeri kada se bend odmarao u Pejdžovoj kući. Nakon ponoći, Bonam je zaspao i odneli su ga u krevet. Bendži Lefevr, koji je zamenio menadžera Ričarda Kola, i Džon Pol Džons našli su ta mrtvog sledećeg jutra. Autopsija nije pronašla prisustvo droga u njegovom telu. Alkoholizam koji je mučio Bonama od njegovih prvih dana u grupi je na kraju doveo do njegove smrti. Džon Bonam je kremiran 10. oktobra 1980. Nije doživeo 32. rođendan.

Bio je poznat po virtuoznoj sviračkoj tehnici i osećaju za ritam, a kao član Zeppelina, Bonam je postao jedan od najpoštovanijih i najuticajnijih bubnjara u istoriji roka.

Ivica Vdović Vd bio je po mnogima jedna od najtajanstvenijih figura domaće rokenrol scene, bez kojeg novi talas sigurno ne bi bio tako važno poglavlje u našoj muzičkoj istoriji.

Ivica Vdović Vd/Photo: Youtube printscreen
Ivica Vdović Vd/Photo: Youtube printscreen

Prva asocijacija na Vda mnogima je Šarlo akrobata, bend koji su činili Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd. Međutim, Vd je muzičku karijeru počeo još kao gimnazijalac, na bubnjevima u bendu Limunovo drvo (prvi bend Milana Mladenovića). Kasnije je svirao i u Suncokretu (sa Borom Đorđevićem, Biljom Krstić, Goricom Popović…), ali samo kratko, da bi se 1980. priključio Šarlu.

Naslov kultnog albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, kojim je Šarlo akrobata po mnogima napravio revoluciju na beogradskoj rokenrol sceni, izabrao je upravo Vd, a reč je o citatu iz knjige Vase Pelagića.

Prema sećanjima savremenika, Vd je i privatno bio fascinantan lik.

– Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora – prisećala se Dubravka Marković, voditeljka popularne muzičke emisije Hit meseca.

Šarlo akrobata se raspao posle samo godinu dana rada, a Vd je ostao s Mladenovićem u bendu Katarina II. Grupu je napustio 1985. posle preimenovanja u Ekatarina Velika.

Iste godine je pozitivno testiran na HIV. Navodno, bio je prva zvanično registrovana HIV-pozitivna osoba u Jugoslaviji.

– Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve – pričala je Sonja Savić.

Vd je preminuo 25. septembra 1992. Imao je 31 godinu.

HL

 

Previous post

"Me And Bobby McGee" u sirovoj studijskoj verziji... Kada je ovo snimala, Dženis je ostalo još devet dana života...

Next post

"Romantično veče" Zemunskog kamernog orkestra na sceni KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *