Home»Kult»“Me And Bobby McGee” u sirovoj studijskoj verziji… Kada je ovo snimala, Dženis je ostalo još devet dana života…

“Me And Bobby McGee” u sirovoj studijskoj verziji… Kada je ovo snimala, Dženis je ostalo još devet dana života…

5
Shares
Pinterest Google+
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: [email protected]

Poslednje pesma koju je snimila legendarna pevačica Dženis Džoplin bila je “Me And Bobby McGee”, snimljena 25. septembra 1970. godine u studiju Columbia u Holivudu.

Devet dana kasnije preminula je od predoziranja.

“Me And Bobby McGee” je postala tek druga posthumno pesma koja je postala No. 1 na američkoj top listi, posle nzmere “Sittin” Otisa Redinga.

Magaznin Rolling Stone je njenu verziju pesme Krisa Kristofersona proglasio 148. najboljom pesmom svih vremena, mada su mnogi saglasni da joj mesto u prvih 10.

Numera je često pogrešno smatrana ljubavnom pesmom koju je Kristoferson 1969. posvetio Dženis Džoplin, jer je njena bluz verzija nadmašila sve ostale, ali prava inspiracija za pesmu potekla je, zapravo od producenta i koautora Freda Fostera, koji je pesmu posvetio simpatičnoj sekretarici muzičkog studija u Tenesiju Barbari Meki, zvanoj Bobi.

Kristoferson je (samo) promenio “Meki” u “Mekgi” i izmislio priču o dvoje putnika koji se rastaju, a u verziji koju peva Dženis, Bobi je muškarac.

Ovu pesmu mogli bismo da slušamo iznova i iznova i iznova… Ali ovaj snimak iz studija možda do sada niste imali priliku da čujete:

HL

Previous post

Islandski Arstidir novo ime na koncertu Solstafira i Myrkura u Domu omladine

Next post

PRIČA O DVA BUBNJARA... Prokleti 25. septembar ostavio je crni trag u svetskom i srpskom rokenrolu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *