KONAČNO REŠENA MISTERIJA IZ SPOTA “NOVEMBER RAIN” GRUPE GUNS N’ ROSES… Evo zašto je nevesta na kraju mrtva

0
690
Oglasi
November Rain/Photo: YouTube printscreen
November Rain/Photo: YouTube printscreen

Spot Guns N’ Rosesa za pesmu “November Rain” prvi put je prikazan pre 25 godina na MTV-ju, a mnogi ni dan danas nemaju pojma o čemu se tu zapravo radi.

Naime, u spotu je venčanje, a mlada je mrtva, pa se otvara pitanje kako je nevesta umrla. Sigurno da su najverniji fanovi došli do ove informacije, ali većina ljudi ne zna kako se to dogodilo.

Doduše, ne zna ni Slaš, koji je bio kratak i jasan, i rekao da nema pojma o čemu je reč, dok je Eksl Rouz izjavio da je spot snimljen prema kratkoj priči. Pa iako postoje mnoge teorije, svi se neprestano pitaju o čemu je reč, iako se odgovor na ovo pitanje nalazi upravo u kratkoj priči koju Rouz spominje.

November Rain/Photo: YouTube printscreen
November Rain/Photo: YouTube printscreen

Singl “November Rain” stigao je s hit albuma “Use Your Illusion I” koji je objavljen 1991, a odmah po izlasku pesma se probila u Bilboardov Top 10 i automatski stekla status najduže pesme koja se našla na vrhu lista. Rouz je počeo da je piše još 1983. godine, a jedna od verzija trajala je skoto 20 minuta.

Za spot koji je objavljen u februaru 1992. godine, grupa je angažovala redatelja Endija Morana koji je nadgledao i snimanje njihovih spotova za “Don’t Cry” i “You Could Be Mine”.

Rouz je odlučio da angažuje i Dela Džejmsa da osmisli adaptaciju jedne od njegovih kratkih priča, a radilo se o “Without You”, koja prati pevača kojeg proganja smrt njegove devojke. Uloga neveste pripala je Rouzovoj tadašnjoj devojci, manekenki Stefani Simor.

Ideja je bila da se snimi spot epskih razmera, a troškovi produkcije rasli su iz dana u dan. Glavna lokacija bila je crkva koju su u pustinji u Novom Meksiku sagradili za 150 hiljada dolara i pritom organizovali i scenu koncerta s više od 1500 statista. Legendarna Slašova solaža snimljena je helikopterom.

November Rain/Photo: YouTube printscreen
November Rain/Photo: YouTube printscreen

Moran je opisao atmosferu na snimanju.

– Imali smo pet kamera, kranove, helikopter, ogromnu ekipu. I to sve za scenu od 27 sekundi – objasnio je Moran.

Ceo spot koštao je, tada rekordnih, milion i po dolara.

Uglavnom, lik mlade bitan je za priču jer se u spotu sugerirše da je nedugo posle venčanja počinila samoubistvo. Ili ne. Niko od uključenih očigledno ne zna što se zapravo događa.

– Radilo se o konceptu. Pesma je jasna sama po sebi, ali video je kompleksan. Znam samo da postoji scena venčanja, a koncept venčanja nije mi se svideo – izjavio je Sleš 2014. godine.

Moran tvrdi da nema pojma zašto je Stefani snimljena u kovčegu tako da joj pola lica prekriva ogledalo.

I dok od uključenih u snimanje nije bilo mnogo koristi, odgovor treba potražiti u priči “Without You”. Upravo tu se saznaje da je mlada počinila samoubistvo upucavši se u glavu pištoljem. Dakle, to bi objasnilo i ogledalo koje se ponekad koristi u situacijama s otvorenim kovčegom, kada je deo glave leša unakažen, pa odraz u ogledalu stvara iluziju da je sve u redu.

Stoga, nije je ubio pljusak, a krivac nije ni Aksel Rouz koji, prema nekim tvrdnjama, spada među osumnjičene zato što postoji scena u kojoj prolazi pored prodavnice oružja.

Bili zadovoljni ovim objašnjenjem ili ne, jedino je koje postoji, ali to očigledno nije posebno pogodilo gledaoce jer je “November Rain” i danas jedan od najgledanijih spotova iz 20. veka, a i 25 godina kasnije na YouTubeu ima više od 860 miliona pregleda.

Evo ga još jednom…

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime