Home»Life Story»CRNA PRINCEZA SRPSKOG ROKENROLA… 15 godina bez Magi

CRNA PRINCEZA SRPSKOG ROKENROLA… 15 godina bez Magi

6
Shares
Pinterest Google+

Na današnji dan 2002. u Beogradu je u 44. godini preminula Margita Stefanović, klavijaturistkinja legendarne grupe EKV.

Facebook/ Margita Stefanović/ Photo: Srđan Vejvoda
Facebook/ Margita Stefanović/ Photo: Srđan Vejvoda

Magi je bila jedna od najtalentiranijih klasičnih pijanistkinja (srednju muzičku školu završila je sa Ivom Pogorelićem i uz njega bila najzapaženija u klasi), ali je prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji bio odlazak na koncert tek formiranog benda Milana Mladenovića, Katarina II, i krajem 1982. godine postaje njihov član, kao prva i dugo vremena jedina rok klavijaturistkinja tadašnje domaće scene.

Duge crne kose i neverovatne harizme, bila je ikona rokenrola osamdesetih. Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica EKV-a.

EKV, Samo par godina za nas
EKV, Samo par godina za nas

Posle smrti frontmena EKV Milana Mladenovića i raspada benda, Margita je krajem 1994. osnovala grupu Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade i gostovala na albumima Glisersa, Ziona i Direktora, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom “Ti si sav moj bol”, inspirisan poznatom pesmom Ekatarine Velike.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata Električnog orgazma, a njen poslednji rad vezan je za pozorišnu predstavu “Kaput mrtvog čoveka” iz 2002. godine.

Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je na Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je razlog dugogodišnje intravenozno konzumiranje droge.

Previous post

Prodaje se Rolling Stone?!

Next post

Srpski vitez kulture... Saksofonisti Milanu Saviću Francuski orden umetnosti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *