“Znanje na prvi ogled”… Evo šta Beograd sprema za 12. Noć istraživača…

0
86
Noć istraživača/ Photo: Promo

Dvanaesta Noć istraživača koja se ove godine održava pod sloganom ” Znanje na prvi ogled” biće održana 29. septembra od 17:00 do 22:00 časa.

U Beogradu u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, Fontani Borba i Letnjoj sceni) i po prvi put u tržnom centru Big Fashion, istraživači će na otvorenom predstaviti sebe i svoje ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.

U Francuskom institutu ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano “kulturološke neuronauke”.

O biodiverzitetu i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta a sve u cilju podizanja svesti svih nas o važnosti zaštite i očuvanja, dok će oni najhrabriji dobiti priliku da se u društvenim igrama nadmeću sa prekaljenim predstavnicima nauke, drugarima iz kluba ljubitelja društvenih igara Astal.

Da je svaki zanat zlatan, pokazaće đaci Osnovne škole “Sveti Sava” iz Požarevca, koji su pripremili specijalnu prezentaciju u kojoj će prikazati tradicionalne i umetničke zanate koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu, ali i tradicionalne evropske zanate koji su se usled migracija stanovništva unutar Evrope širili iz jedne u druge evropske zemlje.

Photo: Promo
Photo: Promo

U EURO ćošku svi zainteresovani posetioci Noći istraživača saznaće autentične naučne i lične priče istraživača ali i kako je moguće uz pomoć Evropske unije ostvariti naučne snove.

U Galeriji nauke i tehnike SANU biće predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti.

Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike.

Kreiranje slobodnog znanja kao i sakupljanje pouzdanih informacija koje su dostupne svima, teme su Viki ćoška koje će biti locirano u Gete institutu.

Tu će biti proglašeni pobednici konkursa “Narodi sveta” na Vikipediji na srpskom jeziku a nešto kasnije organizovan uređivački maraton, gde će unapred prijavljeni učesnici pisati i dopunjavati članke o naučnicima, njihovim biografijama i naučnim otkrićima.

O gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016. godine pričaće gošća iz Španije, doktorka teorijske fizike, Alicia Sintes u Naučnom klubu Centra za promociju nauke gde će svi prisutni dobiti priliku da se virtualno prošetaju čuvenim centrom za istraživanje elementarnih čestica u okolini Ženeve, CERN-om.

Noć istraživača/ Photo: Promo
Noć istraživača/ Photo: Promo

O muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan govoriće istraživači sa Fakulteta muzičke umetnosti.

Zahvaljujući Narodnom muzeju u Muzej Vuka i Dositeja u Noći istraživača stiže priča o Vukovim putovanjima koji je zapisivao zaboravljene priče guslara i narodnog pripovedanja.

Specijalni gosti Noći istraživača, Kolumbo i Servantes, povešće sve zainteresovane posetioce u fantastičnu pustolovinu.

Kolumbo će vam pripovedati o svojim ekspedicijama kojima je menjao svet, ali i otvorio put trgovini robljem iz Afrike i time doveo do značajnog mešanja stanovništva dok će Servantes ispričati kako je Španija doprinela Evropi i svetu svojim osvajanjima, a pričaće sigurno i o najboljem romanu ikad napisanom…

Raskrinkavanje zabluda kao i sticanje novih znanja i veština kroz kviz za velike i male, biće organizovan na Kalemegdanu, i to Letnjoj sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja.

Kroz serije pitanja, istraživači će zajedno s posetiocima obići celu planetu i ispitati da li neka od uvreženih verovanja imaju naučnih osnova ili ne.

Kome su oči dovoljno razmaknute, a kome nos nije prevelik ni premali, nego taman, a usta srazmerna – otkriće bivši i sadašnji učenici XII beogradske gimnazije, u Lokalnom ćošetu kod Fontane Borba, kroz aplikaciju koja primenjuje vekovima poznat matematički pojam zlatnog preseka na crte lica.

Noć istraživača/ Photo: Promo
Noć istraživača/ Photo: Promo

EVO ćošak ove godine organizovan je pod pokroviteljstvom Evropskog društva za evolucionu biologiju (ESEB), i daje odgovore na pitanja promene genetičkog materijala kroz vreme, kako se odigrava prirodna selekcija, kako u laboratoriji, tako i u svakodnevnom životu na primeru otpornosti bakterija.

Na Savskom šetalištu, ekipa Šumarskog fakulteta će kroz interaktivnu prezentaciju svim posetiocima otkriti čari šumarstva, šta je pravi narodni lek i koja biljka ide za koju boljku.

Naučni inkubator je magično mesto gde se od učenika sa idejom stvaraju pravi mladi istraživači. Na prošlogodišnji konkurs za učešće u Naučnom inkubatoru prijavio se veliki broj mališana koji sanjaju naučne snove, a pet odabranih projekata je realizovano u maju tekuće godine u Istraživačkoj stanici Petnica.

Po prvi put će se u Noći istraživača o migracijama pričati u tržnom centru. Zašto se ratovalo u srednjem veku, koja je bila uloga tvrđava i kako su upravo dešavanja sa bojnih polja uticala na značajno pomeranje i mešanje različitih naroda, kako biljke putuju i kako pričaju, šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju saznaće svi oni koji petak od 16:00 do 21:00 časa provedu u Big Fashion tržnom centru.

Evropska Noći istraživača, održaće se u više od 260 gradova a ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Noć istraživača/ Photo: Promo
Noć istraživača/ Photo: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime